Sekä Suomessa että Virossa päihteiden käyttö ja seksuaalinen riskikäyttäytyminen ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa, näin osoitti Helsingin yliopistossa tammikuun alussa tarkastettu väitöskirja.
Sukupuoliteitse tarttuvien infektiotautien ilmaantuvuus on useimmissa Euroopan maissa tasaisesti lisääntynyt, ja uusien diagnosoitujen HIV-tartuntojen määrä on kaksinkertaistunut vuoden 1999 jälkeen. Vaikka eri sukupuolitaudit eroavat toisistaan kliinisten ominaisuuksiensa, ennusteensa ja tarttuvuutensa suhteen, yhteistä niiden kaikkien leviämiselle on yksi tekijä: ihmisen käyttäytyminen.
THL:ssä tutkijana työskentelevä LL, Master of Public Health Minna Nikula keräsi väitöstyössään perustietoa seksuaalisesta riskikäyttäytymisestä, itse raportoiduista sukupuolitaudeista ja näihin vaikuttavista sosiodemografisista tekijöistä sekä nuorten miesten päihteidenkäytön ja seksuaalisen riskikäyttäytymisen yhteydestä Suomessa ja Virossa. Tutkimusaineisto perustui kolmeen väestökyselyyn, jotka tehtiin vuosina 1998–2005.
Perinteisesti miehet ovat kyselytutkimuksissa raportoineet enemmän seksipartnereita ja kondominkäyttöä kuin naiset. Nikulan tutkimuksessa havaittiin Suomessa sukupuoleen liittyviä eroja seksuaalikäyttäytymisessä nuorimmassa ikäluokassa (19-vuotiaat), mutta erot olivat tasoittuneet 20−24-vuotiailla ja lähes hävinneet 29-vuotiaiden ikäluokassa. Siviilisääty oli tärkein sosiodemografinen seksuaalikäyttäytymistä määrittävä tekijä sekä miehillä että naisilla.
Suomessa nuorten miesten seksuaalisen riskikäyttäytymisen taso ei merkittävästi muuttunut vuosien 1998-2005 aikana, vaikka samanaikaisesti esimerkiksi nuorten klamydia-tartuntojen määrä selvästi lisääntyi. Noin kolmasosalla nuorista miehistä oli ollut yli viisi seksipartneria elämänsä aikana, viidesosalla vähintään kolme seksipartneria viimeisen vuoden aikana ja noin puolet miehistä ei ollut käyttänyt kondomia viimeisessä yhdynnässä. Noin joka kymmenes miehistä ilmoitti, että heillä oli ollut vähintään kolme seksikumppania viimeisen vuoden aikana ja että viimeisin yhdyntä oli ollut suojaamaton.
Sekä Suomessa että Virossa seksuaalinen riskikäyttäytyminen ja sukupuolitaudit olivat yhteydessä alkoholin ja huumeiden käyttöön; päihteiden käytöllä oli selvempi yhteys seksipartnereiden määrään kuin suojaamattomaan yhdyntään. Suomessa alkoholin käyttö ennusti vahvemmin seksuaalista riskikäyttäytymistä ja sukupuolitauteja kuin huumeiden käyttö, Virossa huumeet olivat vahvempi ennuste riskikäyttäytymiselle.
Sukupuolitautien esiintyvyys Suomessa on muihin Euroopan maihin verrattuna ollut alhainen, mutta monet yhteiskunnalliset muutokset – esimerkiksi työvoiman liikkuvuuden ja matkailun lisääntyminen – tuovat sukupuolitautien epidemiologiaan uusia haasteita. ”Tämän tutkimuksen tulokset korostavat sukupuolitautien leviämiseen liittyvien riskitekijöiden seurannan ja ennaltaehkäisyn tarpeellisuutta”, Nikula toteaa. Ehkäisevien strategioiden suunnittelussa tulisi erityisesti huomioida päihteiden käytön yhteys sukupuoliseen riskikäyttäytymiseen.
Lähde: Helsingin yliopisto
|