Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Suurimmalla osalla suomalaisista kaamosoireilua
Suurimmalla osalla suomalaisista kaamosoireilua

Mielialan ja käyttäytymisen vuodenaikaisvaihtelut ovat yleisiä Suomessa. Tuore väitös selvittää mielialassa ja käyttäytymisessä ilmenevän vuodenaikaisvaihtelun merkitystä terveydelle.

Tutkimuksen mukaan kaamosoireilu altistaa myös metaboliselle oireyhtymälle.

Tutkimus osoitti, että 85 sadasta suomalaisesta kokee mielialansa ja käyttäytymisensä toistuvasti vaihdelleen vuodenaikojen mukaan. Kolmella sadasta nämä kaamosoireet ovat olleet siinä määrin vakavia, että he hyötyisivät hoidosta. Yhdeksällä sadasta oli tutkimustalvena yhtaikaa sekä vakavia masennusoireita että vakavia kaamosoireita. Vakavien kaamosoireiden esiintyminen suurensi riskin samanaikaisten vakavien masennusoireiden ilmenemiselle yli kolminkertaiseksi. Niin kaamosoireita kuin masennusoireitakin esiintyi tasaisesti eri puolilla Suomea.

Kaamosoireet johtuvat elimistön sisäisen kellon rytmihäiriöistä. Kaamosoireita voi lievittää ja ehkäistä paitsi liikunnalla myös valolla. Elimistön sisäistä kelloa tahdistava valaistus saattaisi edistää painonhallintaa ja edelleen ehkäistä metabolista oireyhtymää. Yleisvalaistuksen kohentaminen saattaisi lisäksi vaikuttaa myönteisesti niin terveyteen liittyvään elämänlaatuun kuin henkiseen hyvinvointiin.

Tutkimuksen lähdeaineistona käytettiin Terveys 2000 -tutkimusta. Sen 30-vuotiaita ja sitä vanhempia suomalaisia edustavaan otokseen kuului 8028 henkilöä.

Lähde: THL
 

 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy