Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Nuoruusiän masennus voi ennakoida päihdeongelman kehittymistä
Nuoruusiän masennus voi ennakoida päihdeongelman kehittymistä

Varhaisnuoruuden masennuksella on selvä yhteys myöhemmin kehittyvään päihteiden käyttöön, osoittaa Helsingin yliopistossa tammikuun alussa väitöstutkimus.

LL, psykiatrian erikoislääkäri Elina Sihvola tarkasteli väitöstyössään suomalaisten nuorten varhaista masennusta, muita mielenterveyden häiriöitä sekä päihteiden käyttöä. Tutkimuksen tulokset perustuvat yli 1 800 suomalaisen nuoren haastatteluihin ja seurantakyselyihin 11-vuotiaasta 17,5-vuotiaaksi.

Tutkimukseen osallistuneet nuoret ovat mukana suomalaisessa Kaksosten Kehitys ja Terveys -tutkimuksessa, johon on kutsuttu kaikki Suomessa vuosina 1983 – 1987 syntyneet kaksoset ja heidän vanhempansa.

Sihvolan tutkimus osoitti, että nuorten varhaisen masennuksen – sekä vakavan masennuksen että nuorten itsensä haitallisiksi kokemien masennusoireiden – ja varhain alkavan päihteiden käytön välillä on selvä yhteys. Yhteys on havaittavissa myös riippumatta perinnöllisistä tekijöistä ja yhteisestä perheympäristöstä. Varhainen masennus ennusti päivittäistä tupakointia, usein toistuvaa alkoholinkäyttöä ja säännöllistä humalajuomista sekä nuuskan ja huumeiden käyttöä.

Tulokset viittaavat siihen, että nuoren persoonallisuudella ja kouluympäristöön sekä toverisuhteisiin liittyvillä tekijöillä voi olla merkittävä vaikutus masentuneen nuoren päihteiden käyttöön.

Masennuksen yhteydessä nuorilla esiintyi usein myös jokin muu mielenterveyden häiriö, kuten käytöshäiriö tai ahdistuneisuushäiriö. Tytöillä varhaisnuoruuden masennus ennakoi syömishäiriötä.

Sihvolan tutkimus osoitti myös, että tytöillä masennus ja tarkkaavuushäiriö (ADHD) esiintyivät yhdessä useammin kuin pojilla. Nuorten vanhempien ja opettajien arvioimina tutkimukseen osallistuneilla tytöillä esiintyi selvästi poikia vähemmän ADHD-oireita. Tytöillä ne kuitenkin ennustivat alkoholin haitallista käyttöä, alkoholiriippuvuutta sekä huumausaineiden tulevaa käyttöä selvästi merkittävämmin kuin pojilla.

Jatkossa on tärkeä selvittää, voitaisiinko masennusta ja muita varhain alkavia tai kehityksellisiä mielenterveyden häiriöitä paremmin tunnistamalla ja hoitamalla vaikuttaa päihteidenkäytön kehittymiseen. Näyttää myös siltä, että vakavaa masennusta lievemmätkin masennustilat altistavat päihteidenkäytölle, ja tällä voi olla huomattava kansanterveydellinen merkitys.

Lähde: Helsingin yliopisto
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy