Perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä on rokotettu sikainfluenssaa vastaan marraskuun alusta lähtien. Tämän ryhmän rokottaminen aloitettiin ensimmäisten väestöryhmien joukossa, heti raskaana olevien jälkeen.
Perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvien kannattaa käydä ottamassa sikainfluenssarokotus. Heille sikainfluenssa aiheuttaa perusterveitä ihmisiä useammin vaikeita tautimuotoja jopa kohtalokkain seurauksin.
Sikainfluenssa muistuttaa vakavuudeltaan tavallista kausi-influenssaa eikä valtaosa sairastuneista tarvitse lääke- tai sairaalahoitoa. Varsinkin riskiryhmiin kuuluvien kannattaa kääntyä kuitenkin lääkärin puoleen heti, kun oireita ilmenee.
Sikainfluenssavirus A(H1N1)v aiheuttaa samanlaisia oireita kuin muutkin influenssavirukset. Yleisimpiä oireita ovat äkillinen kuume, kurkkukipu, yskä ja nuha. Influenssa ei tyypillisesti ala pelkällä nuhalla. Muita mahdollisia oireita ovat jäsenten särky, päänsärky, vilunväristykset ja väsymys. Oksentelu ja ripuli eivät ole tavallisia influenssassa, mutta näitäkin oireita voi esiintyä hengitystieoireiden lisäksi.
Sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvia ovat esimerkiksi henkilöt, joilla on:
- säännöllistä lääkitystä vaativa sydänsairaus esim. sepelvaltimotauti tai sydämen vajaatoiminta. Ei pelkkä verenpainetauti.
- krooninen keuhkosairaus, esim. toistuvasti tai säännöllisesti lääkitystä vaativa astma, keuhkoahtaumatauti, keuhkolaajentuma tai muu hengitystä vaikeuttava keuhkosairaus.
- krooninen aineenvaihduntasairaus, kuten tabletti- tai insuliinihoitoinen diabetes tai lisämunuaisen kuoren vajaatoiminta.
- krooninen maksasairaus tai munuaisten vajaatoiminta
- vastustuskykyä heikentävät taudit, esim. leukemia, lymfooma, HIV-infektio tai pernan poiston jälkitila
- voimakkaasti vastustuskykyä heikentävä hoito esim. elinsiirtoon, syöpään, reumaan, Crohnin tautiin tai haavaiseen paksusuolentulehdukseen liittyen
- krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti
Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö
|