Äidin runsas lakritsin syöminen raskausaikana saattaa vaikuttaa haitallisesti lapsen kognitiiviseen kehitykseen, osoittaa Helsingin yliopistossa tehty tutkimus.
Lakritsin haitalliseksi ainesosaksi epäillään sen luontaista ainesosaa glykyrritsiiniä.
American Journal of Epidemiology -tiedelehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että odotusaikana runsaasti lakritsia syöneiden äitien lapset menestyivät kahdeksanvuotiaana heikommin kognitiivista päättelysuoriutumista mittaavissa testeissä kuin ikätoverinsa. Heillä oli myös enemmän ulospäin suuntautuvia, ADHD -tyyppisiä keskittymis- ja käytöshäiriöitä. Erot tutkimusjoukossa olivat tilastollisesti merkitseviä, mutta ne ovat kuitenkin yksilötasolla hyvin pieniä.
Tutkimukseen osallistui 1049 äitiä, jotka synnyttivät vuonna 1998 terveen lapsen Helsingissä Kätilöopiston sairaalassa. Tutkimuksen ensimmäinen jo aiemmin julkaistu havainto oli se, että runsaasti lakritsia raskausaikana syöneiden äitien raskauden kesto jäi muutamia päiviä lyhyemmäksi kuin verrokkien.
Tutkimuksessa mukana olevien lasten kehitystä on seurattu nyt noin kymmenen vuoden ajan. Kahdeksan vuoden iässä tehdyissä kognitiivisista päättelysuoriutumista mittaavissa testeissä arvioitiin lasten kielellistä päättelyä, muistia ja avaruudellista hahmotuskykyä sekä heidän keskittymiskykyään ja käyttäytymistään. Odotusaikana yli viisisataa milligrammaa viikossa glykyrritsiiniä lakritsissa syöneiden äitien lapset menestyivät yleisesti ottaen heikommin testeissä, ja heillä esiintyi enemmän keskittymisvaikeuksia ja ADHD-tyyppisiä käytöshäiriöitä.
Lakritsin luontaista ainesosaa glykyrritsiiniä on sadassa grammassa puhdasta lakritsia noin 500 milligrammaa. Aikaisemmissa solu- ja koe-eläintutkimuksissa on osoitettu, että glykyrritsiini heikentää istukan kykyä estää glukokortikoidien eli stressihormonien siirtyminen äidin elimistöstä sikiöön. Stressihormonit saattavat suurina pitoisuuksina vaikuttaa haitallisesti sikiön aivojen kehittymiseen.
Tutkimustulokset ovat luonnollisesti vasta alustavia, mutta jo näiden tulosten perusteella voidaan todeta, että odottavien äitien ei kannattaisi syödä kovin paljon lakritsia.
Lähde: Helsingin yliopisto
|