Vuosina 1995–2005 tehty pohjoismainen vertailu osoitti, että kun vaihdevuosihormonien käyttö vähenee huomattavasti, vähenee myös rintasyövän ilmaantuvuus.
Paksusuolisyövän ilmaantuvuuteen vaihdevuosihormonilääkkeiden käytön muutoksilla ei ollut yhteyttä. Tieto on yhtenevä muissa maissa tehtyjen tutkimusten kanssa.
Tieteellisessä Maturitas-lehdessä julkaistun rinta- ja paksusuolisyövän ilmaantuvuutta Pohjoismaissa koskevan tutkimuksen mukaan Ruotsissa ja Norjassa rintasyövän ilmaantuvuus lisääntyi vuodesta 1995 siihen vuoteen, jolloin vaihdevuosihormonien myynti oli korkeimmillaan, eli Ruotsissa vuoteen 1998 ja Norjassa vuoteen 2001. Kun vaihdevuosihormonien myynti laski, myös rintasyövän ilmaantuvuus alkoi vähetä vaihdevuodet ohittaneiden ikäryhmissä. Suomessa rintasyövän nousu taittui 55–64-vuotiailla, mutta nuorimmassa ikäryhmässä (50–54-vuotiailla) ei havaittu positiivista kehitystä. Vaihdevuosihormonien myynnin muutoksilla ei ollut selkeää yhteyttä paksusuolisyövän ilmaantuvuuteen.
Tulokset rintasyövästä ovat yhteneviä aiempien amerikkalaisten ja saksalaisen tutkimusten kanssa. Lukuisissa aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, että vaihdevuosihormonien yhdistelmävalmisteet lisäävät rintasyöpäriskiä.
Laajat vaihdevuosihormonien terveysvaikutuksia koskevat tutkimukset osoittivat, että hormonit lisäsivät eräiden sairauksien esiintyvyyttä. Näiden tulosten julkaisemisen jälkeen 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa vaihdevuosihormonien käyttö pieneni nopeasti monessa maassa. Suomessa käytön väheneminen on ollut huomattavasti vähäisempää kuin muissa Pohjoismaissa. Suomessa käyttö pieneni neljänneksen huippuvuodesta 2001 vuoteen 2005, Ruotsissa 61 prosenttia huippuvuodesta 1998.
Kaikki tähän asti julkaistut tutkimukset puhuvat sen puolesta, että väestötasolla vaihdevuosihormonien käytön huomattava vähentäminen myös vähentää jossain määrin rintasyövän ilmaantumista. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, ja keinot sen ehkäisemiseksi ovat vähäiset. Siksi mahdollisuus vähentää rintasyövän ilmaantuvuutta vaihdevuosihormonien käytön vähentämisellä on kansanterveydellisesti merkittävä havainto.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
|