Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Allergisen kesämuistio
Allergisen kesämuistio

Kesä on monelle ihaninta aikaa vuodessa, mutta allergiselle se voi olla yhtä kärsimystä.

Jos näin on, kesätoimet kannattaa suunnitella hyvin ja niihin varustautua oikein. Me olemme koonneet tähän Allergia- ja Astmaliiton neuvoja, joiden avulla kesästä on mahdollista tulla nautinnollisempi.

Jätä kengät eteiseen 

Kengät ja ulkovaatteet kannattaa jättää eteiseen, koska niiden mukana kulkeutuu runsaasti siitepölyä sisälle. Vaatteita voi myös ravistella ennen sisälletuloa. Hiukset huuhdellaan ennen nukkumaanmenoa, näin siitepöly ei päädy sänkyyn ärsyttämään.

Heinäallergikot välttävät vuodevaatteiden tuuletusta ja pyykkien kuivaamista ulkona heinien kukinta-aikaan.

Ikkunoihin tai ulkoilmaventtiileihin asennettava siitepölysuodatin estää siitepölyn pääsyn sisälle.
Pujon siitepöly ei leviä kovin laajalle alueelle, joten pujon häätäminen pihapiiristä kannattaa. Tehokkainta on repiä pujot ennen kukintaa juurineen maasta.

Säätila vaikuttaa myös siitepölyn määrään, lämpimällä ja aurinkoisella säällä siitepölyä vapautuu eniten.

Tarkkaile allergiaoireitasi, pysyvätkö ne hyvin kurissa säännöllisellä lääkityksellä, vai ovatko oireet sen verran hankalat, että kannattaisi syksyllä harkita siedätyshoitoa?

 Aurinkoihottumasta kärsii joka viides

Monimuotoisesta valoihottumasta kärsii 15-20% suomalaisista. Iho alkaa kutista auringossaolon jälkeen ja iholle ilmestyy myös ihottumaa. Ihottuma on useimmiten pieniläiskäistä, mutta voi olla myös suuriläiskäistä, koholäiskäistä ja joskus nokkosrokkoakin.

Tyypillisin, pieniläiskäinen ihottuma häviää tavallisesti parissa päivässä. Kutinaa voi hillitä hydrokortisonivoiteilla tai reseptillä saatavilla kortisonivoiteilla. Kortisonitabletit ovat vielä tehokkaampia. Suuri- tai koholäiskäistä ihottumaa joudutaan usein hoitamaan kortisonitableteilla. Valonokkosihottumaan auttaa antihistamiini.

Atooppinen iho voi yleensä kesällä paremmin, mutta atoopikkokaan ei saa polttaa ihoaan auringossa. Auringolta täytyy suojautua. Parasta on pysyä varjossa keskipäivällä ja suojautua vaatteilla. Lisänä voi käyttää aurinkovoidetta.

Jos iho pääsee varotoimista huolimatta palamaan auringossa, palanutta ihoa voi rauhoittaa hydrokortisonivoiteella. Myös viilennys vedellä ja tulehduskipulääkkeet auttavat.

Hyönteistenpistot ärsyttävät allergisia 

Vältä makeita hajuvesiä ja makeiden ruokien syömistä ulkona, jotta ampiaiset ja mehiläiset eivät pyörisi lähelläsi. Myös kirkkaanväriset vaatteet houkuttelevat ampiaisia.

Varaudu hyttysten sekä ampiaisten ja mehiläisten pistojen aiheuttamiin ihoreaktioihin. Hydrokortisonivoide ja antihistamiini auttavat kutinaan.

Kyypakkaus on hyvä ensiapu allergisiin reaktioihin, kuten hyönteispistoihin ja ihottumiin. Kyynpuremaan se nimestään huolimatta ei auta, eli käärmeen purtua on tärkeintä päästä mahdollisimman nopeasti lääkäriin ja pyrkiä pitämään raaja liikkumattomana.

Vaikeasti allergiset pitävät mukanaan adrenaliiniruisketta, EpiPen-autoinjektoria. Se on aina vain ensiapu, vaikean yleisreaktion eli anafylaktisen shokin saanut henkilö pitää aina toimittaa sairaalaan kohtauksen jälkeen, sillä reaktio voi uusia.

Matkusta pakoon siitepölyä

Ulkomaille matkustettaessa heinäallerginen valitsee kohteen, jossa ei ole pahin siitepölyaika matkan aikaan. Meren rannalla on aina vähemmän siitepölyä kuin sisämaassa.

Heinäallergikko voi selvitä kaukomailla ilman lääkitystä, mutta toisaalta useissa Euroopan matkakohteissa heinien kukinta alkaa aikaisemmin ja kestää pidempään kuin Suomessa. Euroopan maiden siitepölyennusteet löytyvät Allergia- ja Astmaliiton verkkopalvelun kautta.

Lääkkeet ja reseptit pitää pakata käsimatkatavaroihin, jotta ne pysyvät mukana vaikka matkalaukut eksyisivätkin muualle. Käsimatkatavaroihin saa ottaa kaikki lääkkeet, joita tarvitaan matkan aikana sekä muut nesteet, joita tarvitaan lääkärin määräyksestä matkan aikana. Käsimatkatavaroihin pakataan myös erityisruokavaliota noudattavien henkilöiden tarvitsemat nesteet..

Musta hennatatuointi on vaarallinen

Luonnonhennaa on käytetty ihon kuvioimiseen tuhansia vuosia eri puolilla maailmaa, ja sen käyttö on varsin turvallista. Mustassa hennassa ei ole yleensä hennaa ollenkaan, vaan tummissa hiusväreissä käytettävää ainetta parafenyleenidiamiinia (PPD), joka on vaarallista ja kiellettyä iholla käytettynä.

Luonnonhennan tunnistaa väristä: sillä saadaan punertavia tai ruskehtavia kuvioita iholle – jauheena se on vihertävää. Luonnonhennaa täytyy myös pitää iholla tunteja, musta henna värjää ihon tunnissa.

PPD:n aiheuttamat reaktiot voivat olla rajuja ja aiheuttaa ihon turpoamista, vesikelloja ja arpia. Mustan hennatatuoinnin otto lisää myös merkittävästi riskiä saada myöhemmin allerginen reaktio hiusväreistä. 80% hiusväreistä sisältää PPD:tä. Hiusten värjäämistä ei suositella henkilöille, joilla on joskus ollut musta hennatatuointi.

Lähde: Allergia- ja Astmaliitto
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy