Yksityiset vanhusten palvelutalot hinnoittelevat palvelunsa kirjavalla tavalla. Kuluttajaviraston ja lääninhallitusten selvitys osoitti, että samanniminen palvelu voi olla eri palvelutaloissa sisällöltään hyvin erilainen.
Palvelutalossa asumisen hinta syntyy monesta eri tekijästä. Asumisesta maksetaan kuukausittain vuokra, perusmaksu eli ns. asumispalvelumaksu, ateriamaksu ja palvelumaksu. Palvelumaksu kattaa hoito- ja hoivamaksut sekä tukipalvelumaksut, kuten siivous- ja turvapuhelinpalvelut, vaatehuollon ja henkilökohtaisen hygienian, elleivät ne sisälly johonkin muuhun maksuun.
Kuluttajavirasto teki palvelutaloselvityksen yhdessä Etelä-Suomen, Länsi-Suomen, Oulun ja Lapin lääninhallitusten kanssa helmi-, maalis- ja huhtikuun aikana. Selvityksessä oli mukana 66 palvelutaloa 24 paikkakunnalta.
Selvitys osoitti, että palvelutalot hinnoittelevat palvelunsa hyvin vaihtelevasti. Osa hinnoittelee kunkin palvelun erikseen, osa taas sisällyttää palveluja esimerkiksi vuokrakustannuksiin tai perusmaksuun. Siksi palvelutaloja vertailevan kuluttajan ei kannata tuijottaa pelkkää hintaa, vaan selvittää, mitä hintoihin sisältyy. Sopimukset on syytä lukea tarkkaan. Erityisesti on hyvä selvittää, miten toimitaan, jos palveluita tarvitaan enemmän kuin alkuperäisessä sopimuksessa on määritelty.
Asiakkaan maksamaan hintaan vaikuttaa myös sopimuksen luonne. Kunnan ostopalvelusopimuksella palvelutaloon sijoitettu asukas maksaa kunnalle tulojensa perusteella määräytyvän summan. Kunta voi myös myöntää asiakkaalle palvelusetelin, jonka arvo määräytyy asiakkaan tulojen mukaan. Palvelusetelin saanut asiakas maksaa silloin palveluntuottajalle omavastuuosuuden, joka on palvelusetelin arvon ja palvelun hinnan erotus. Yksityiseen palvelutaloon voi hakeutua myös maksamalla koko maksun itse.
Sopimuksen luonteesta puolestaan riippuu se, mikä taho käsittelee palveluja tai maksuja koskevia kiistatilanteita. Ostopalvelu- ja palveluseteliasiakkaat voivat tehdä muistutuksen tai kantelun kuntaan tai lääninhallitukseen. Koko maksun itse maksava voi kääntyä kuluttajaneuvonnan tai kuluttajariitalautakunnan puoleen.
Tavallinen palveluasuminen
Asuntojen kokonaisvuokrat vaihtelivat 144 euron ja 1 554 euron välillä kuukaudessa. Osassa taloista vuokraan sisältyi sähkö, vesi ja lämmitys sekä muita palveluita. Osa palvelutaloista laskutti näistä palveluista erikseen tai sisällytti ne perusmaksuun.
Perusmaksu eli asiakaspalvelumaksu oli 25-490 euroa kuukaudessa. Maksuun sisältyi palvelutalosta riippuen muun muassa turvajärjestelmät ja ympärivuorokautinen päivystys sekä terveydenhoitajan palveluja ja asiointiapua. Joissain palvelutaloissa perusmaksuun kuului myös hygieniapalveluita, siivousta, pyykinpesua, ateriat, yhteiset tilat, virkistystoimintaa ja mahdollisuus käyttää kuntosalia.
Aterioita oli tarjolla täysi- ja puolihoitona. Asiakas saattoi kuitenkin myös jättää ateriapalvelut kokonaan käyttämättä tai ostaa vain yksittäisiä aterioita. Keskimäärin ateriat maksoivat 398 euroa kuukaudessa.
Palvelumaksun eli palvelupaketin sisältö ja kokonaishinta määräytyvät henkilökohtaisen hoito- ja palvelusuunnitelman perusteella. Osa palvelutaloista hinnoitteli palvelupaketin eri luokkiin sen mukaan, kuinka monta tuntia palveluja paketti sisälsi kuukaudessa. Kuukausimaksu saattoi silloin vaihdella esimerkiksi 290 ja 2 060 euron välillä. Jotkut palvelutalot puolestaan ilmoittivat hoitomaksut tuntihintoina.
Tukipalvelut, kuten siivous ja pyykinpesu, olivat joko osa palvelupakettia tai niistä laskutettiin erillisen hinnaston mukaan tuntiveloituksena. Siivouksen tuntihinnat olivat yleisesti yli 30 euroa. Joissain paikoissa siivouksesta ja pyykinpesusta voitiin laskuttaa myös kertamaksulla.
Asukkaat maksoivat yleensä lääkkeensä itse. Joissain palvelutaloista palvelumaksuun sisältyi myös lääkehuolto tai osa siitä. Joissakin taloissa lääkehuollon hoitaa kunnan kotipalvelu, joka laskuttaa siitä oman hinnastonsa mukaan. Hintaerot olivat suuria: lääkehuolto ja terveyspalvelut maksoivat joissain paikoissa 40 euroa kuukaudessa, kun taas joissain taloissa jopa 41 euroa tunnilta.
Tehostettu palveluasuminen
Tehostettu palveluasuminen tarkoittaa dementoituneiden tai fyysisesti huonokuntoisten ryhmäkoteja, joissa asiakkaat tarvitsevat ympärivuorokautista hoitoa. Tällainen palvelu maksoi keskimäärin 3 640 euroa kuukaudessa, halvimmillaan 2 055 euroa ja kalleimmillaan 5 065 euroa. Hinta riippui hoitoluokasta ja palvelujen sisällöstä. Palvelupakettien ulkopuolelle jäivät usein muun muassa lääkkeet, matkakulut, lääkäri- ja laboratoriokulut, sairaalamaksut ja saattoapu, hygieniatarvikkeet ja vaipat, henkilökohtainen vaatetus ja kampaaja.
Lähde: Kuluttajavirasto
|