Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

2000-luvun alkoholinkulutuksen lisäyksestä vastaavat varttuneet ikäpolvet
2000-luvun alkoholinkulutuksen lisäyksestä vastaavat varttuneet ikäpolvet

Varttuneen, 50–69-vuotiaan, ikäpolven alkoholinkulutus on lisääntynyt 2000-luvulla merkittävästi. Tämä ikäpolvi vastaakin valtaosasta alkoholinkulutuksen noin viidenneksen kasvusta.

Alkoholin käyttökerrat lisääntyivät varttuneilla kolmanneksella ja kaikkien juomalajien juominen lisääntyi huomattavasti. 50–69-vuotiaiden miesten vuosikulutus on nyt nuorempien ikäryhmien kulutuksen tasolla ja naisten ikäryhmittäinen ero on kaventunut huomattavasti.

Varttuneen ikäpolven alkoholinkulutuksen ja siihen liittyvien haittojen lisäys 2000-luvulla ei ole ollut seurausta vain vuoden 2004 veronalennuksesta ja tuonnin vapauttamisesta, vaan se on jatkumoa aiemmalle kehitykselle. Kyse ei ole vain märän sukupolven ikääntymisestä ja vähän alkoholia käyttäneen vanhemman sukupolven siirtymisestä 15–69-vuoden ikävälin ulkopuolelle. 2000-luvulla yli 50-vuotiaat ovat ikääntyessään muuttaneet kulutustaan aivan eri tavalla kuin mitä tapahtui samassa iässä vuosien 1992 ja 2000 välillä.

Varttuneet ikäpolvet ovat noudattaneet vanhaa säännönmukaisuutta, jonka mukaan alkoholin hinnan lasku lisää sen kulutusta. Sen sijaan nuorempien ikäpolvien kulutuksen kehitystä on täytynyt olla ohjaamassa jokin uusi tasapainottava tekijä, kun hintojen lasku ei ole ainakaan merkittävästi lisännyt heidän kulutustaan. Vaikka nuoremmissa ikäryhmissä alkoholin käyttökertojen lukumäärä ja kokonaiskulutus eivät kasvaneetkaan, 15–29-vuotiaiden alkoholin käyttökertojen painopiste on siirtynyt ennemminkin suurempiin kerta-annoksiin. Vastaava siirtymä suurempiin kerta-annoksiin oli havaittavissa naisten muissakin ikäryhmissä.

Väkevien kulutuksen kasvu oli suurinta varttuneilla, kun taas viinien kulutuskerrat lisääntyivät huomattavasti kaikissa ikäryhmissä. Eri koulutustasoja vertailtaessa nähtiin, että kulutuksen kasvu on ollut kaikkein voimakkainta alemmilla koulutustasoilla. Nykyisin vähemmän koulutusta saaneet juovat enemmän ja erityisesti humaltuvat useammin kuin enemmän koulutusta saaneet väestöryhmät.

Tutkimuksessa julkaistaan ensimmäisiä tietoja vuoden 2008 juomatapatutkimuksesta. Tulokset perustuvat vuosien 2000 ja 2008 juomatapatutkimusaineistojen vertailuun. Molempia aineistoja varten haastateltiin edustavat otokset 15–69-vuotiaista suomalaisista käyntihaastatteluna syksyllä. Vuonna 2000 vastaajia oli 1932, vuonna 2008 heitä oli 2725.

Lähde: THL
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy