Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Koululaisten raitistuminen yleistyi Pohjoismaissa
Koululaisten raitistuminen yleistyi Pohjoismaissa

Koululaisten päihteiden käyttö on vähentynyt Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa 2000-luvulla. Eurooppalaisen koululaistutkimuksen tuoreimmat tulokset vuoden 2007 kyselyistä osoittavat, että täysin raittiita 15–16 -vuotiaita oli eniten Islannissa, Norjassa, Ruotsissa, Romaniassa, Suomessa ja Portugalissa.

Raittiiden osuus ikäluokasta vaihteli näissä maissa Suomen 12 prosentista Islannin 31 prosenttiin. Suomessa oli raittiita tyttöjä ja poikia yhtä paljon.

Aiemmilla tutkimuskerroilla Suomi on kuulunut koululaisten humalajuomisessa Euroopan "kärkimaiden" joukkoon yhdessä Tanskan, Iso-Britannian ja Irlannin kanssa. Näissä maissa humalajuominen ei ole vähentynyt kuten Suomessa. Vuonna 2007 vertailukelpoista tietoa saatiin myös Itävallasta ja Saksasta, joissa nuorten humalajuominen osoittautui olevan vähintään yhtä yleistä kuin Suomessa. Humalajuominen on lisääntynyt Tšekissä ja Slovakiassa niin paljon, että ne ovat ohittaneet jo Suomen.

Joka kymmenes suomalaiskoululainen humaltui lähes viikoittain

Vaikka suomalaiskoululaisten humalajuominen on selkeästi vähentynyt 2000-luvulla, se on edelleen yleisempää kuin Euroopassa keskimäärin. Vuonna 2007 kyselyyn vastanneista suomalaiskoululaisista yli puolet oli ollut joskus humalassa, noin kolmannes lähimmän kuukauden aikana ja noin kymmenesosa humaltui lähes viikoittain.

Edellisestä vuoden 2003 kyselystä suomalaisnuorten asenteet humalajuomista kohtaan ovat kiristyneet. Samoin humalaan juominen aloitetaan vanhempana kuin aiemmin.

Huumeiden käyttö yleistynyt Itä-Euroopassa

Koululaisten huumeiden käyttö Euroopassa on vähentynyt tai pysynyt ennallaan muualla paitsi muutamissa Itä-Euroopan maissa, joissa käyttö on yleistynyt vasta tällä vuosikymmenellä. Vuonna 2007 huumeiden käyttö oli yleisintä Tšekissä, missä lähes puolet 15–16 -vuotiaista oli kokeillut kannabista ja viidesosa oli käyttänyt sitä kyselyä edeltäneen kuukauden aikana. Koululaisten kannabiskokeilut olivat yleisiä myös Sveitsissä, Slovakiassa, Ranskassa ja Iso-Britanniassa. 1990-luvun kyselyjen "kärkimaissa" Iso-Britanniassa ja Irlannissa huumeiden suosio on kuitenkin vähentynyt.

Suomessa kannabista kokeillut 8 prosenttia ikäluokasta

Suomessa huumeiden käyttö ei ole yleistynyt läheskään samalle tasolle, millä se on Keski-Euroopassa ja useissa Etelä-Euroopan maissa. Vuoden 2007 kyselyn mukaan kannabista oli kokeillut 8 prosenttia 15–16 -vuotiaista. Suomi kuului vähiten käyttävien maiden joukkoon yhdessä Ruotsin, Norjan, Kreikan, Kyproksen, Armenian ja Romanian kanssa. Vuonna 2003 kannabista kokeilleiden osuus suomalaiskoululaisista oli 11 prosenttia.

Suomessa nuorten kannabiskokeilut alkoivat lisääntyä korkeasti koulutettujen vanhempien lasten keskuudessa 1990-luvulla pääkaupunkiseudulta, josta ne levisivät muihin kaupunkeihin ja edelleen maaseudulle, alueellisesti etelästä länteen, pohjoiseen ja itään sekä alemman koulutustason perheisiin. Suomessa päihteiden käytön väheneminen – liuottimia lukuun ottamatta – alkoi vuosituhannen vaihteessa nuorista, jotka menestyivät hyvin koulussa ja joilla oli korkeasti koulutetut vanhemmat. Muut nuoret seurasivat trendiä vähän myöhemmin. Vuoden 2007 kyselyn mukaan päihteiden käytön alueelliset erot ovat tasoittuneet.

Nuorten tupakointi vähentyi vuoden 2003 kyselystä lähes kaikissa Euroopan maissa eikä se ole lisääntynyt missään tutkimuksessa mukana olleessa maassa. Vuonna 2007 se oli yleisintä Itävallassa, mutta ero muihin maihin oli vähäinen. Suomi sijoittuu maiden välisessä vertailussa keskivaiheille. Suomessa päivittäisen tupakoinnin aloitusikä on myöhentynyt edelliskyselystä.

Eurooppalainen koululaistutkimus nuorten päihteiden käytöstä (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs, ESPAD) on tehty vuodesta 1995 alkaen neljän vuoden välein 23–35 Euroopan maassa. Mahdollisimman yhdenmukainen kysely on tehty tutkimusvuonna 16 vuotta täyttäville koululaisille. Suomessa he ovat olleet peruskoulun 9. luokalla. Suomi on ollut mukana kaikissa tutkimuksissa eli vuosina 1995, 1999, 2003 ja 2007.   

Lähde:  THL
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy