Talviloma vetää monet suomalaiset tavoittelemaan vauhdin hurmaa suksilla ja lumilaudoilla. Joka vuosi laskettelurinteissä sattuu noin 10 000 fyysisen vamman aiheuttavaa tapaturmaa.
Laskettelussa tulevista vammoista noin puolet sattuu suksilla lasketteleville, puolet lautailijoille. Rinnetapaturmista suurin osa on lievähköjä, usein olkapää- ja rannevammoja. Pienikin tapaturma voi silti pilata koko loman. Kovissa vauhdeissa myös vaikeat vammat ovat mahdollisia.
Laskettelussa varusteiden toimivuus ja säädöt ovat tärkeä turvallisuustekijä. Turvavälineiden käytössä on parantamisen varaa. Kypärän käyttö on vähintäänkin suositeltavaa. Pään vammat ovat laskettelutapaturmissa kolmanneksi yleisimpiä ja ne ovat usein vakavia.
Kypärän lisäksi on hyvä käyttää suojia ranteissa ja polvissa. Lautailijoiden, jotka taiteilevat erilaisilla hypyillä, kannattaa käyttää myös selkäsuojusta.
Varusteiden lisäksi kehon on hyvä olla rinnevireessä. Lämmittely ja verryttely ennen rinteeseen menoa ehkäisevät revähdyksiä.
Laskettele taitojesi mukaan
Lomalla ja sopivassa seurassa moni yliarvioi taitonsa. Rinne on viisasta valita taitotason mukaan – myös siinä tapauksessa, että kaverit menevät hurjempaan mäkeen. Alkoholia nauttinut laskettelija vaarantaa oman ja muiden turvallisuuden.
Kaatumisen lisäksi törmääminen on laskettelussa iso riski. Muut rinteessä liikkuvat on ohitettava riittävän etäältä. Väistämisvelvollisuus on ylhäältä ja takaa tulevalla. Jos joutuu pysähtymään rinteessä, kannattaa pysähtyä hyvin näkyvään paikkaan.
Jäisessä rinteessä yläraajan ja pään vammariskit kohoavat. Pehmeässä ja märässä lumessa polven vammautumisriski kasvaa.
Laskettelurinteissä päivystää joka talvi noin 500 Suomen Punaisen Ristin kouluttamaa rinnepäivystäjää. He auttavat vuosittain 1 200 - 1 400 loukkaantunutta laskijaa.
Lähde: Finanssialan keskusliitto
|