Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Viitehinta käyttöön lääkekorvauksissa huhtikuun alussa
Viitehinta käyttöön lääkekorvauksissa huhtikuun alussa

Kelan maksamien lääkekorvausten laskentaperusteisiin tulee muutoksia huhtikuun alussa ja lääkevaihto laajenee.

Lääkevaihdon piiriin kuuluvissa korvattavissa lääkkeissä Kela-korvauksen laskentaperusteena aletaan käyttää niin sanottua viitehintaa. Sillä tarkoitetaan korkeinta hintaa, jonka perusteella Kelan maksama lääkekorvaus maksetaan.

Viitehintajärjestelmän ulkopuolelle jäävät kuitenkin sellaiset lääkevaihdon piiriin kuuluvat lääkkeet, joille ei ole kaupan kilpailevia rinnakkaislääkkeitä. Niiden korvausperusteet eivät muutu.

Huhtikuun alusta lukien lääkevaihdon piirissä on myös entistä enemmän lääkkeitä, sillä lääkevaihdon piiriin tulevat niin sanotulla analogiamenetelmäpatentilla suojatut lääkkeet ja niiden rinnakkais- ja rinnakkaistuontilääkkeet.

Uudistusten arvioidaan tuovan vuositasolla kymmenien miljoonien eurojen säästöt Kelan lääkekorvausmenoihin ja asiakkaiden lääkekustannuksiin.

Vuonna 2003 käyttöön otetun lääkevaihdon perusperiaate ei uudistuksessa muutu. Apteekki tarjoaa jatkossakin asiakkaalle hinnaltaan huokeamman vaihtokelpoisen lääkkeen, jos lääkäri on määrännyt viranomaisten vahvistamaa hintarajaa kalliimman lääkkeen. Viitehintajärjestelmässä hintarajaa kutsutaan viitehinnaksi.

Jos vaihtaa viitehintaa kalliimman lääkkeensä apteekin tarjoamaan viitehintaiseen tai sitä halvempaan lääkkeeseen, asiakkaalle ei aiheudu mitään ylimääräisiä kustannuksia.

Jos ei halua vaihtaa lääkärin määräämää, viitehintaa kalliimpaa lääkettä apteekin tarjoamaan, lääkekorvaus maksetaan viitehinnan perusteella. Tällöin asiakkaan on itse maksettava viitehinnan ylittävä osuus. Lisäkustannus ei kerrytä myöskään vuotuista omavastuuta, joka on tänä vuonna 672,70 euroa.

Lääkäri voi edelleen kieltää lääkevaihdon hoidollisin tai lääketieteellisin perustein merkitsemällä kiellon reseptiin. Tällöin viitehintaa ei sovelleta, ja asiakas saa Kela-korvauksen lääkärin määräämän lääkkeen hinnan perusteella.

Uudistukset eivät vaadi asiakkaalta mitään erityisiä toimia, eikä lääkekorvauksiin tai korvausprosentteihin tule muita muutoksia huhtikuun alussa. Jos jostain syystä on tärkeää, että lääkärin määräämää lääkettä ei vaihdeta apteekissa, asiasta kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa mielellään jo ennen huhtikuun alkua.

Apteekin tarjoaman lääkevaihdon voi hyväksyä huolettomin mielin, sillä Lääkelaitos hyväksyy vaihdon piiriin vain sellaiset lääkkeet, jotka voidaan turvallisesti vaihtaa keskenään, ja jotka ovat hoidollisesti samanarvoisia.

Lähde: Suomen Apteekkariliitto
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy