Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Säännöllinen rasvaus atooppisen ekseeman perushoitoa
Säännöllinen rasvaus atooppisen ekseeman perushoitoa

Säännöllinen rasvaus perusvoitein vähentää atooppisen ekseeman oireita ja vähentää muun paikallishoidon tarvetta.

Ihon voi pestä päivittäin vedellä ja pesuaineella. Paikalliset kortikosteroidit ovat atooppisen ekseeman tärkein lääkehoito. Diagnoosi on kliininen eikä rutiininomaisia allergiatestauksia tarvita.

Atooppinen ekseema on yleinen, krooninen tai toistuva kutinaa aiheuttava ihosairaus, jota potee 15 - 20 prosenttia lapsista ja 15 - 30 prosenttia aikuisista. Taipumus sairastua atooppiseen ekseemaan on osin perinnöllistä. Sairauden ehkäisyyn ei tunneta hyviä keinoja.

Atooppinen ekseema tunnetaan myös nimillä atooppinen ihottuma, atooppinen dermatiitti, atooppinen taiveihottuma, taiveihottuma ja maitorupi. Atooppinen iho viittaa pelkästään kuivaan ihoon, josta voi vähitellen syntyä atooppinen ihottuma. Atooppinen ekseema toistuu tyypillisillä ihoalueilla taipeissa, niskassa, ranteissa, reisissä, ylävartalolla ja päälaen alueella. Alueet voivat olla laajojakin. Kutinan lisäksi esiintyy punoitusta, tulehtuneita rakkuloita, papuloita, raapimaa tai jäkälöitymää.

Lääkäri tekee diagnoosin atooppisesta ekseemasta kliinisen tutkimuksen perusteella. Alle yksivuotiaiden keskivaikeassa tai vaikeassa ekseemassa ruoka-aineallergia on yleinen. Muille potilaille laboratorio- tai allergiatutkimukset eivät yleensä ole tarpeen.

Omahoito avainasemassa

Säännöllinen rasvaus perusvoitein vähentää kutinan oireita ja muun paikallishoidon tarvetta. Erityyppisten perusvoiteiden vaikutuksissa ei ole merkitseviä eroja. Ihon voi pestä päivittäin vedellä ja pesuaineella. Auringonvalo vähentää ekseemaa, mutta iho on suojattava palamiselta. Hivenaine- ja vitamiinilisillä tai luonnonlääkkeillä ei ole todettu olevan tehoa atooppisen ekseeman hoidossa.

Paikalliset kortikosteroidit ovat atooppisen ekseeman tärkein lääkehoito. Ne sopivat myös raskaana oleville ja imettäville. Tavallisesti miedot paikalliskortikosteroidit riittävät ja niitä käytetään kerran päivässä noin 1-2 viikon kuureina. Kuurin jälkeen siirrytään ylläpitohoitoon käyttämällä paikalliskortikosteroidia kaksi kertaa viikossa.

Alle kaksivuotiailla voidaan käyttää 1-2 -prosenttista hydrokortisonivoidetta 1-2 kertaa vuorokaudessa 1-2 viikon jaksoissa, minkä jälkeen pidetään vähintään hoitojakson pituinen tauko. 2-15-vuotias voi käyttää mietoa tai keskivahvaa kortikosteroidivoidetta kerran vuorokaudessa 1-2 viikon jaksoina. Tauko on yhtä pitkä kuin hoitojakso.

Jos paikalliskortikosteroideista ei saada apua, voidaan yli kaksivuotiailla käyttää kalsineuriinin estäjiä (takrolimuusi ja pimekrolimuusi). Ne ovat ensisijainen lääkevoide myös ohuilla ihoalueilla, kuten kasvoissa ja silmäluomissa. Antibiootteja ei käytetä infektoitumattoman atooppisen ekseeman hoidossa. Antibioottihoito on aiheellinen vain, jos ekseemaan kehittyy märkärupi tai muu märkäinen tai erittävä bakteeritulehdus. Antihistamiineilla ei ole tehoa atooppisen ekseeman kutinaan.

Valohoitoa ja sisäisiä hoitoja vaikeimpiin tapauksiin

Valohoitoja käytetään keskivaikeassa ja vaikeassa atooppisessa ekseemassa ja ne sopivat kaikenikäisille lapsille sekä raskaana oleville ja imettäville naisille. Sisäisten kortikosteroidien tai solunsalpaajien teho on nopea mutta väliaikainen.

Pääosa potilaista voidaan hoitaa perusterveydenhuollossa. Erikoislääkärin konsultaatiota tarvitaan, jos diagnoosi on epävarma, ekseema on laaja-alainen tai vaikeahoitoinen taikka kyseessä on ammattitautiepäily tai epäily lapsen perusruoka-aineallergiasta.
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim laatii viimeisimpään tutkimustietoon perustuvia valtakunnallisia Käypä hoito -suosituksia yhdessä erikoislääkäriyhdistysten kanssa. Potilasversiossa kerrotaan hoitosuosituksen sisältö kansankielellä. Potilaan on tärkeää tietää, kuinka hän voi ennaltaehkäistä ja itse hoitaa sairauksiaan sekä mihin lääkärit perustavat hoitopäätöksensä.

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen yleislääkäriyhdistyksen, Suomen ihotautilääkäriyhdistyksen, Atopialiiton ja Iholiiton asettama työryhmä on laatinut Käypä hoito -suosituksen atooppisen ekseeman hoidosta. Suositus potilasversioineen on luettavissa Internetissä osoitteessa www.kaypahoito.fi. Internetistä löytyvät myös 91 muuta tähän saakka valmistunutta Käypä hoito -suositusta.

Lähde: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy