Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Neljännesmiljoona suomalaista on välttynyt sydänkuolemalta
Neljännesmiljoona suomalaista on välttynyt sydänkuolemalta

Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden väheneminen kolmen vuosikymmenen aikana on pelastanut vuoteen 2006 mennessä kaikkiaan 126.000 työikäisen (35–64-vuotiaat) suomalaisen hengen, kertoo Kansanterveyslaitoksen tekemä tutkimus.

Samaan aikaan sydän- ja verisuonitautien aiheuttamalta kuolemalta on välttynyt 117 tuhatta 65–74-vuotiasta suomalaista.

Jos sydän- ja verisuonitautien kuolleisuus olisi pysynyt 1970-luvun alun tasolla, olisi Suomessa kuollut 243.000 alle 75-vuotiasta enemmän kuin reilun kolmenkymmenen vuoden aikana on tapahtunut. Vuotuinen sydänkuolleisuus on tähän mennessä vähentynyt 80 prosenttia. Tuoreet laskelmat muistuttavat, että terveyden edistäminen ja sairauksien ennaltaehkäisy on ylivoimaisesti tehokkain tapa edistää väestön terveyttä ja lisätä terveitä elinvuosia.

Sydänterveyden edistäminen sekä sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisy – terveellinen ruokavalio, liikunta ja ylipainon välttäminen sekä savuttomuus – ovat koko väestön terveyden kulmakiviä. Suomen tulokset ovat myös kansainvälisesti vahva näyttö ehkäisyn suurista mahdollisuuksista.

Maailman Sydänjärjestö (World Heart Federation) ja Suomen Sydänliitto kehottavat meitä arvioimaan oma riskimme sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Erityistä huomiota järjestöt kiinnittävät kohonneen verenpaineen aiheuttamaan, usein huomaamatta jäävään riskiin.

Kohonnut verenpaine – a silent killer

Suomalaisten keskimääräinen verenpaine on alentunut viime vuosikymmeninä selvästi, mutta lasku pysähtyi vuosina 2002–2007. Hyvän kehityksen saivat aikaan ruokavaliomuutokset ja parantunut hoito, mutta laskun pysäytti lisääntyvä ylipaino ja alkoholin kulutus sekä hoidon herpaantuminen.

Verenpaineen hoito on Suomessa viime vuosikymmeninä parantunut merkittävästi, mutta hoitosuosituksiin nähden kohonnut verenpaine on selvästi alihoidettu. Toisaalta isoa osaa heistä, joilla on kohonnut verenpaine, ei saada lääkehoidon piiriin, toisaalta elintapamuutoksilla ei tueta hoitoa eikä hoitotavoitteita ei aina saavuteta.

Lähde: Suomen Sydänliitto
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy