Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Yli miljoona ihmistä kuolee vuosittain malariaan
Yli miljoona ihmistä kuolee vuosittain malariaan

Suomessa on viimeaikoina ollut tavallisuudesta enemmän malariaan sairastuneita. Tautia ei esiinny maassamme, siihen sairastuneet ovat tuoneet sen tuliaisena ulkomaan matkaltaan.

Lähes puolet maailman väestöstä, n. kolme miljardia ihmistä, asuu alueilla joilla esiintyy malariaa. Tautiin sairastuu jopa 500 miljoonaa ihmistä vuosittain ja joka vuosi siihen kuolee yli miljoona ihmistä. Suurin osa kuolleista on lapsia. Malaria on johtavia lasten tappajia.

Maailmanlaajuisesti yksi kymmenestä alle viisivuotiaana kuolleesta lapsesta menehtyy malariaan. Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa 800 000 lasta kuolee malariaan vuosittain, eli yksi viidestä.

Tehokkain tapa estää sairastuminen on, että lapsi nukkuu hyönteismyrkyllä käsitellyn malariaverkon alla. Maailmanlaajuisesti malariaverkkojen tuotanto on kasvanut voimakkaasti: 30 miljoonaa vuonna 2004, 63 miljoonaa vuonna 2006, 95 miljoonaa vuonna 2007. Vuonna 2008 tuotanto ylittää 100 miljoonaa malariaverkkoa. Unicef on maailman suurimpia hyönteismyrkyllä käsiteltyjen malariaverkkojen toimittajia. Vuonna 2007 järjestö toimitti 18,8 miljoonaa malariaverkkoa äitejä ja lapsia suojaamaan. Yli 90 prosenttia Unicefin verkoista on kestokäsitelty hyönteismyrkyllä. Verkkojen jakelu on yhdistetty äitien ja lasten terveydenhoitoon ja ne jaetaan samalla kun he käyvät terveystarkastuksissa ja rokotuksissa.

Malariaverkkojen käyttö on lisääntynyt voimakkaasti Afrikan maissa. Tietoja on saatavissa 16 maasta, ja niissä käyttö on kolminkertaistunut sitten vuoden 2000. Esimerkiksi Etiopiassa Unicef on jakanut 18 miljoonaa malariaverkkoa vuoden 2005 jälkeen ja Keniassa on jaettu kymmenen miljoonaa verkkoa viiden viimeksi kuluneen vuoden aikana.

WHO suosittelee tätä nykyä malarian hoitoon ACT-lääkitystä (Artemisin-based Combination Therapy), ja lähes kaikki Afrikan maat ovat siirtyneet tähän hoitoon sitten vuoden 2003. Vuonna 2006 kyseistä lääkitystä tuotettiin yli sata miljoonaa annosta.

Malariaa levittävä hyttynen elää saastaisissa vesissä. Puhtaan veden saatavuus on olennainen ase taistelussa malariaa vastaan.

Lähde: Unicef Suomi
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy