Tyypin 1 diabetesta on suomalaislapsilla suhteellisesti eniten maailmassa. Sen ilmaantuvuus on nyt viisinkertainen 1950-luvun alkuun verrattuna, ja uusien diabeetikkolasten määrä saattaa kaksinkertaistua vuoteen 2020 mennessä. Eniten tyypin 1 diabetes lisääntyy alle kouluikäisillä.
Tällä hetkellä maassamme on runsas 4 000 alle 16-vuotiasta diabeetikkoa. Tyypin 1 diabetekseen voi sairastua missä iässä tahansa, mutta yleisimmin se puhkeaa alle 15-vuotiaille.
Tyypin 1 diabeteksen syitä ei vielä täysin tunneta, eikä tautia siksi pysytä ehkäisemään. Taustalla on monisäikeinen vyyhti sekä perinnöllisiä että ympäristötekijöitä, joita vilkas tutkimustoiminta selvittää.
Helsingin yliopistossa tutkitaan parhaillaan muun muassa syitä siihen, miksi suomalaiset lapset sairastuvat tyypin 1 diabetekseen ja muihin autoimmuunisairauksiin noin viisi kertaa useammin kuin Venäjän Karjalan lapset. Tutkimushankkeessa selvitetään lapsen puolustusjärjestelmän kypsymistä syntymän jälkeen ja elinympäristön vaikutusta puolustusjärjestelmään.
Parantavaa hoitoa tyypin 1 diabetekseen etsitään saarekesiirto- ja kantasolututkimuksen kautta. Toistaiseksi päivittäiset insuliinipistokset tai insuliinipumpun käyttö ovat korvaamatonta, elämää ylläpitävää hoitoa. Hoidon tavoitteena ovat mahdollisimman normaalit veren sokeripitoisuudet. Tyypin 1 diabeteksen oireita ovat runsas juominen, tiheä virtsaamistarve, uudelleen alkava vuoteen kastelu, jatkuva nälkä, laihtuminen, väsymys, haluttomuus, levottomuus, näköhäiriöt, oksentelu ja mahakipu.
Myös tyypin 2 diabetesta on todettu Suomessa muutamilla lapsilla ja nuorilla. Sen puhkeamiseen liittyy yleensä runsas ylipaino ja nopea lihominen. Tilanne on hyvä selvittää, jos ylipainoisen lapsen tai nuoren perheessä ja lähisuvussa on sydän- ja verisuonisairauksia, lihavuutta ja tyypin 2 diabetesta.
Diabeteksen vaikutus lasten ja heidän perheittensä elämään on tuntuva. Vertaistukea ja psykososiaalista tukea tarvitaan niin lapsille ja nuorille kuin koko perheellekin. Päätavoitteena on taata lapselle normaali lapsuus ja hyvä tulevaisuus, mikä nykyisin hoitomenetelmin on täysin mahdollista.
Maailman diabetespäivää vietetään kaikkialla maailmassa insuliinin keksijän Frederick Bantingin syntymäpäivänä 14. marraskuuta.
Lähde: Suomen Diabetesliitto ry
|