Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Roosa nauha –kampanja kerää lokakuussa varoja kotimaiseen syöpätutkimukseen
Roosa nauha –kampanja kerää lokakuussa varoja kotimaiseen syöpätutkimukseen

Tulevaisuudessa yhä useampi suomalaisnainen kokee rintasyövän useammin kuin kerran. Uusiutuva rintasyöpä on mainettaan parempi tauti.

Jos rintasyöpä uusii terveeseen rintaan, kyseessä on melkein aina uusi sairaus. Suomessa rintasyövän ennuste on erittäin hyvä, joten terveeseen rintaan uusiutuva sairaus on lähes aina parannettavissa, jos se ei ole lähettänyt etäpesäkkeitä.

Rintasyövän paikallinen uusiutuminen tarkoittaa sitä, että rintasyöpä tulee toistamiseen samaan rintaan ja läheisiin, ennen kaikkea kainalon, imusolmukkeisiin. Paikallisesti uusiutunut rintasyöpä on useimmiten parannettavissa kokonaan.

Kun rintasyöpä uusiutuu etäpesäkkeisenä, levinnyttä tautia ei voi enää kokonaan parantaa. Hoidoilla voi kuitenkin lisätä elinaikaa ja pitää yllä elämänlaatua.

Kahdeksan kymmenestä paranee kokonaan

Tämänhetkinen arvio on, että 75-80 prosenttia rintasyöpään sairastuneista paranee kokonaan. Noin kahdella kymmenestä naisesta tauti uusiutuu. Tarkkoja tilastoja ei ole siitä, monellako potilaalla on vuosittain uusiutunut tai levinnyt rintasyöpä. Rintasyöpä on työikäisten naisten suurimpia tappajia. Vuonna 2006 rintasyöpä todettiin 4100 naisella ja siihen kuoli 860 naista.

Lähes 50 000 rintasyövän kokeneen naisen ympärillä ovat ystävät, perhe, läheiset ja työtoverit. Heitä kaikkia muistutetaan rintasyövästä lokakuun aikana, jolloin vietetään Roosa nauha –viikkoa. Syöpäjärjestöt kerää varoja tutkimukseen ja neuvontaan. Naisia kehotetaan myös valppauteen: rintasyöpä on yleistyvä sairaus. Eikä rintasyöpä säästä miehiäkään. Vuonna 2006 rintasyöpään sairastui 20 miestä.

Suomen viisivuotisennuste on 89 prosenttia, joka on erittäin hyvä kansainvälisissä vertailuissa.

Tehokkain keino estää uusiutumista on ensimmäisen rintasyövän tehokas hoito, jossa käytössä ovat leikkaus, sädehoidot ja lääkkeet. Myös omilla elämäntavoillaan voi estää uusiutumista: liikunta, alkoholin ja tupakoinnin välttäminen ovat tärkeimmät keinot. 
Syöpäsäätiö on Suomessa suurin yksityinen syöpätutkimuksen tukija. Tänä vuonna tutkimusrahoja jaetaan neljä miljoonaa euroa. Roosa nauha on yksi sen rahastoista. Tutkimuksen haasteina rintasyövässä ovat mm. leviämisen mekanismit ja mikrometastaasien vastustuskyky hoidoille, hoitojen teho, uudet hoitomuodot, rintasyövän ehkäisylääkitys ja levinneen syövä etäpesäkkeiden hoito. Syöpäsäätiö rahoittaa myös tutkimusta, jonka avulla voidaan arvioida syöpiä eri maissa.

Lähde: Suomen Syöpäyhdistys ry

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy