Kiropraktiikka on pitkälle kehittynyt erikois-
osaamisen alue terveydenhuollon kentässä. Se on erikoistunut tutkimaan ja ehkäisemään toimintahäiriöitä, joita esiintyy ihmisen nivelissä ja tukirangassa. Erityistä huomiota kiinnitetään nikamien, lihasten ja hermoston välisiin vaikutusmekanismeihin. Potilaan kivut pyritään poistamaan ja toimintakyky palauttamaan erilaisilla manipulaatio- ja pehmytkudostekniikoilla.
Kiropraktiikan historiaa
Kiropraktiikalla on yli 100 vuotinen historia ja se on levinnyt ympäri maailman vaikuttaen moniin terveydenhuollon ammatteihin. Suomessa koulutettuja kiropraktikoita on toiminut yhtäjaksoisesti yli 50 vuotta. Suomen kiropraktikkoliito perustettiin 1977 ammattikunnan edunvalvojaksi ja jäsenistön etiikan tarkkailijaksi. Nykyisin liitossa on reilut 30 jäsentä joille liitto järjestää pakollista jatkokoulutusta.
Keitä kiropraktikot hoitavat
Kiropraktiikan avulla pystytään hoitamaan tuloksellisesti monenlaisia ongelmia. Yleisin yksittäinen syy vastaanotolla käyntiin on yksinkerainen mekaaninen selkäkipu. Kiropraktikot pystyvät hoitamaan myös monia muita kuin selkävaivoja. Tärkeimpiä ovat niskakivut, päänsärky, ääreisnivelten vaivat, iskias sekä erilaiset lihasjännitystilat. Kiropraktista hoitoa annetaan yleensa 2-6 kertaa. Vaikka kiropraktikot ovat erikoistuneet erilaisiin manipulaatiohoitoihin, sisältää kiropraktinen hoito monipuolisia pehmytkudoshoitoja sekä ravinto-, ergonomia- ja kotihoito-ohjeita. Haluttujen hoitotulosten ylläpitäminen edellyttää joissakin tapauksissa määräaikaista seurantahoitoa. Tarvittaessa koulutettu kiropraktikko ohjaa potilaan jatkotutkimuksiin ja jatkohoitoon muille terveydenhuollon ammattihenkilöille.
Kansainvälinen ammattikunta
Maailman Terveysjärjestö (WHO) on virallisissa suhteissa Maailman Kiropratikkoliiton (WFC) kanssa ja parhaillaankin WHO:lla on useita yhteisprojekteja WFC:n ja Kiropraktikkokoulujenkanssa. Monissa maissa kiropraktikot on hyväksytty täysin virallisen terveydenhuollon osaksi. Esimerkiksi Tanskassa ja Norjassa kiropraktikon hoidot korvataan ilman lääkärinlähetetteitä ja kiropraktikot voivat kirjoittaa sairaslomaa.
Kiropraktikolla on Yliopistokoulutus
Manipulaatiotutkinnoista kiropraktikon tutkinto on kansainvälisesti yleisin ja ainoa jolla on selkeä standardisointi- ja laadunvarmistusjärjestelmä. Kiropraktikon koulutus esikliinisiltä osiltaan vastaa
lääkärikoulutuksen vaatimuksia. Heilla on kyky tehdä erotusdiaknoosi, eli he voivat ottaa potilaita vastaan ensikontaktissa ilman lääkärin lähetettä. Koulutusta valvoo CCE (Council of Chiropractic Education) ja sen hyväksymiä kouluja on kaikilla mantereilla. Suomessa koulutusta ei vielä anneta, vaan lähin koulu on Tanskassa Odensen yliopistossa, missä annettava koulutus on suomalisille täysin ilmainen.
Koulutetuilla kiropraktikoilla vakuutukset kunnossa
Koulutetut kiropraktikot ovat saaneet Suomessa vakiintuneemman aseman 1994 voimaan tulleen lain terveydenhuollon ammattihenkilöistä myöten. Valitettavasti uudessakin järjestelmässä kiropraktikko-nimikettä saa edelleen käyttää kuka tahansa. Tämä aiheuttaa huomattavaa sekaannusta niin potilaiden kuin terveydenhuollon ammattihenkilöidenkeskuudessa. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus pitää koulutetuista kiropraktikoista rekisteriä ja valvoo heidän toimintaansa ja heillä on pakolliset potilasvastuuvakuutukset. Itseoppineiden kiropraktikkojen toimintaa ja vakuutuksia ei sen sijaan valvo kukaan
|