Tupakan hinnan korotus on välttämätön, jos halutaan vaikuttaa nuorten ja aikuisten tupakointiin. Pelkkä valistus ei riitä vaan hinta on keskeinen vaikuttamisen keino. Tätä mieltä ovat Suomen syöpäjärjestöt.
Tupakan hinnalla on selkeä yhteys tupakoinnin yleisyyteen. Hinnan korottaminen on vaikuttavimpia yksittäisiä toimenpiteitä, joilla vähennetään tupakoinnin aloittamista ja lisätään tupakoinnin lopettamista.
Tupakoinnin väheneminen vähentää useiden syöpätautien, sydänsairauksien ja muiden kansantautien määrää ja kohentaa siten voimakkaasti kansanterveyttä.
Syöpäjärjestöt on vuodesta 1999 tehnyt tutkimuksia nuorten tupakoinnin aloittamisesta ja lopettamisesta. Niiden pohjalta on panostettu viestintään. Se ei kuitenkaan riitä:
Tarvitaan selvä viesti päätöksentekijöiltä, että nuorten tupakointi halutaan saada vähenemään. Viestintä ei yksin tehoa, siitä on vahva näyttö kansainvälisistä tutkimuksista. On pystyttävä vaikuttamaan ostospäätöksiin.
Syöpäjärjestöt teetti keväällä Nuorten suhtautuminen tupakointiin 2008 – asennetutkimuksen, josta käy ilmi, että:
− 12–17-vuotiaista suomalaisnuorista 84 prosenttia pitää rahan menoa tärkeänä syynä olla tupakoimatta,
− nuorille raha on kolmanneksi tärkein syy olla tupakoimatta; tärkein syy oli: tupakka pilaa terveyden, toiseksi tärkein syy: tupakoinnista voi seurata syöpä,
− tupakoimattomista nuorista 87 prosenttia pitää rahan menoa tärkeänä syynä olla aloittamatta tupakointia,
− tupakoivista nuorista 75 prosenttia pitää rahan menoa tärkeänä syynä olla tupakoimatta ja harkita lopettamista
Myös nuorten keskuudessa aikaisemmin teettämissämme haastattelututkimuksista käy ilmi, että rahan säästyminen motivoi nuoria vähentämään tupakointia tai yrittämään tupakoinnin lopettamista.
Hinnankorotus vaikuttaa myös aikuisten tupakointitottumuksiin. Heinäkuussa EU suositti Suomelle verojen kiristämistä. Ostospäätöksen vaikuttaminen on tärkeä osa eurooppalaista terveyspolitiikkaa.
Lähde: Suomen Syöpäyhdistys ry
|