Suomessa on jopa miljoona selkäongelmaista. Elämänsä aikana kenties 8 kymmenestä kokee selkäkipua. Onneksi useimpien kivut menevät ohi itsestään muutamassa päivässä tai viikossa. Aivan liian monilla kivut jäävät kuitenkin pitkäaikaiseksi, elleivät pysyväksi, osaksi elämää.
Selkäongelmia on monenlaisia, kuten niiden syitäkin. Selkäongelmiin liittyy usein sietämätön kipu. Ja - valitettavan yleisesti - ympäristön ymmärtämättömyys, jopa epäusko. Selkäongelmien kanssa kamppailevat kaipaavat kuitenkin juuri tukea ja tietoa.
Suomen Selkäliitto ry
Suomen Selkäliitto ry. on selkäongelmaisten ja selkäasioista kiinnostuneiden valtakunnallinen asiantuntija- ja etujärjestö sekä yhteistoiminta- ja yhdessäololiitto. Lyhyesti Selkäliittoa voi luonnehtia potilas- ja kansanterveysjärjestöksi. Siinä toimii selkäpotilaita, selkänsä kunnosta huolehtivia, lääkäreitä, fysioterapeutteja ja muita asiantuntijoita. Suurin osa jäsenistä on itse kokenut selkävaivoja ja sairauksia.
Selkäliiton tavoitteena on ehkäistä selkäsairauksia ja -vaivoja, tukea, auttaa ja neuvoa selkäongelmien kanssa eläviä, toimia selkäongelmaisten etujen puolesta, edistää selkäongelmien lääketieteellistä tutkimusta, hoitoa ja kuntoutusta, ja järjestää jäsenilleen yhdessäolon ja vapaa-ajanvieton mahdollisuuksia. Liiton puheenjohtaja on kirurgi, LKT ja dosentti Antti O. Eskola. Lisäksi liiton hallitukseen kuuluu kahdeksan muuta jäsentä maan eri puolilla toimivista selkäyhdistyksistä.
Nikama-lehti
Liitto on perustettu vuonna 1988 ja sen 25 selkäyhdistykseen kuuluu jo noin 5200 maksanutta jäsentä. Uusin jäsenyhdistys perustettiin tämän vuoden marraskuussa Ouluun ja seuraavat ovat vuorossa Lappiin. Lisää yhdistyksiä on perusteilla eri puolille Suomea ja uusia henkilöjäseniä liittyy toimintaan koko ajan.
Korkeatasoisia materiaaleja
Selkäliitto julkaisee neljä kertaa vuodessa yleistajuista selkäalan aikakauslehteä Nikamaa, jonka päätoimittajana toimii fysiatri, LKT Timo Pohjolainen. Lehden kirjoittajat ovat lääkäreitä, fysioterapeutteja ja muita suomalaisia selkäalan eturivin asiantuntijoita. Nikamassa kerrotaan myös selkäyhdistysten toiminnasta ja uusista selkätuotteista ja -palveluista. Lehti postitetaan kaikille liiton jäsenille perusetuna.
Selkäliitto tuottaa erillisiä tiedotteita, esitteitä, kirjoja ja videoita ja järjestää jäsenilleen koulutusta. Tätä nykyä tärkeimmät aineistot ovat fysiatrian erikoislääkäreiden Antti Malmivaaran ja Timo Pohjolaisen kirjoittama Selkäkipuisen käsikirja -vihkonen (ruotsiksi nimellä En handbok för personer med ryggont), jota on myyty jo 18 000 kappaletta. Käsikirjaa jaetaan potilaille esimerkiksi lääkäreiden ja fysioterapeuttien vastaaotoilla. Selkäpotilaan omista kokemuksista kertoo liiton perustajajäsenen Paavo Hiltusen kirja Seitsemän selkäleikkauksen mies. Suunnitelmissa on niskan vaivoihin keskittyvä hoito-opas.
Syksyn 1998 menestystuote on ollut Keppiä selälle -video, jossa opastetaan kovassa huudossa olevan keppijumpan liikkeisiin. Videon ja siihen liittyvän ohjevihkosen laadinnassa on karsittu selkäongelmaisia rasittavat liikkeet ja se sopiikin heistä useimmille. Videon suunnittelussa olivat mukana Selkäliiton asiantuntijoiden ohella Suomalaisen ryhtiliikkeen fysioterapeutit.
Neuvontaa, tukea ja tietoa
Selkäliiton toimisto ja yhdistykset neuvovat ja tukevat selkäongelmaisia puhelimitse ja erilaisissa tapaamistilaisuuksissa. Selkäyhdistyksissä on koulutettu erityisiä tukihenkilöitä, jotka ovat yleensä itse selkäongelmaisia ja ymmärtävät näin luonnostaan samassa tilanteessa olevia ihmisiä.
Selkäliiton tärkeäksi toimintamuodoksi on muodostunut yhdessä Suomen Fysioterapiayrittäjät Fysi ry:n kanssa järjestettävä vuotuinen Selkätapahtuma, joka on toteutunut nyt kahtena vuonna Terveysmessujen yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtuma koostuu luentosarjasta ja edustavasta ja toimivasta messuosastosta, joka eräänlainen tietokeskus.
Painopiste selkäyhdistyksissä
Selkäliiton toiminnan painopiste on selkäyhdistyksissä. Ne järjestävät monipuolista selkäongelmaisille sopivaa ja selkäongelmia ehkäisevää liikuntaa, yhdessäoloa, retkiä, matkoja, luentoja ja tiedotustilaisuuksia, ja muun muassa tukihenkilötoimintaa. Liikuntaryhmät kokoavat piiriinsä tuhansia ihmisiä. Uutena liikuntamuotona mukaan on tullut sovellettu keppijumppa. Jo koeteltuja liikuntamuotoja ovat selkätukijumppa, allasjumppa ja varsinkin ennalta ehkäisyyn sopiva itämainen tanssi. Myös erilaisia selkäkouluja ja keskinäistuen keskustelupiirejä toimii.
Erittäin tärkeä selkä yhdistysten toiminnan muoto on selkäongelmaisten ja kaikkien toiminnassa mukana olevien sekä heidän ystäviensä yhdessäolon järjestäminen. Yhdistykset järjestävätkin monenlaisia illanviettoja, juhlia, matkoja ja retkiä. Erityisen suosituiksi ovat tulleet edulliset kylpylämatkat koti- ja ulkomaisiin, varsinkin virolaisiin, hoitolaitoksiin.
Liittyminen Helppoa
Selkäliiton jäseneksi voi liittyä vaikkapa soittamalla numeroon 09 - 605 918 tai faksaamalla tietonsa numeroon 09 - 605 264. Viestin voi lähettää myös sähköpostina osoitteeseen: selkaliitto@selkaliitto.fi
Teksti: Asko Mäki, Suomen Selkäliiton toiminnanjohtaja
|