Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Työstressi lisää naisten migreeniriskiä
Työstressi lisää naisten migreeniriskiä

Työstressistä kärsivien naisten riski sairastua migreeniin on noin 20 prosenttia suurempi kuin muiden työssäkäyvien naisten. Migreeniin sairastuneilla on vuosittain keskimäärin viisi sairauslomapäivää muita enemmän.

Työterveyslaitoksen johtamaan tutkimukseen osallistui yhteensä 27 127 kunta-alalla työskentelevää naista ja se on tiettävästi maailman laajin työtä ja migreeniä koskeva tutkimus.

Migreeni on kohtauksittainen päänsärky, joka on yleisempi naisilla kuin miehillä ja sitä esiintyy erityisesti työikäisillä.

Työterveyslaitoksen tutkimuksessa selvitettiin migreeniä sairastavien kunta-alan työntekijöiden sairauspoissaoloja ja tekijöitä, jotka ennustavat migreeniin sairastumista. Tutkimuskohteena oli Sairaalahenkilöstön hyvinvointitutkimukseen ja Kunta10-tutkimukseen osallistuvat naistyöntekijät, yhteensä 27 127 henkeä. He vastasivat kyselyihin terveydestä ja työoloista vuosien 2000 ja 2004 välillä.

Migreenipotilailla paljon sairauspoissaoloja

Yhteensä 6 450 (24 %) tutkimuksessa mukana olevaa naista ilmoitti seurannan alussa, että lääkäri on diagnosoinut heillä migreenin. He olivat sairauslomalla keskimäärin 20,1 päivää vuodessa. Vastaava luku niillä, joilta ei ollut migreeniä, oli selvästi pienempi, 14,7 päivää. Kaiken kaikkiaan kolmen kyselyä seuranneen vuoden aikana koko tutkimusjoukolle kertyi yhteensä 108 566 lyhyttä sairauslomaa ja 56 859 pitkää (yli 3 päivää) sairauslomaa.

Migreeni on tavallista yleisempää henkilöillä, joilla on masennusta tai hengityselinsaurauksia (astma, keuhkoputkentulehdus, allerginen nuha). Tässä tutkimuksessa masennuksen sairastaneilla poissaolopäiviä oli keskimäärin 29 vuodessa ja hengityselinsairauksia sairastavilla 20 päivää. Migreeni lisäsi sairauspoissaoloriskiä entisestään myös niillä työntekijöillä, jotka sairastivat masennusta tai hengityselinsairauksia.

Työstressi migreeniriskiä lisäävä tekijä

Työstressiä mitattiin kyselylomakkeella ja sitä kuvasi kova ponnistelu vähän palkitsevassa työssä. Työstressi oli yhteydessä kohonneeseen migreeniriskiin. Stressistä kärsivillä henkilöillä, jotka eivät sairastaneet migreeniä seurannan alussa, oli 23 prosenttia muita työntekijöitä suurempi todennäköisyys sairastua migreeniin kolmen vuoden seurannassa. Tässä työikäisten naisten aineistossa noin kuusi prosenttia kaikista uusista migreenitapauksista selittyi työstressillä. Tutkimusta johtaneen professori Mika Kivimäen mukaan työstressi näyttäisi olevan varteenotettava tekijä työntekijöiden kokemissa kovissa päänsäryissä.

Lähde: Työterveyslaitos
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy