Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Keliaakikon ruokavalio
Keliaakikon ruokavaliosta jätetään kokonaan pois vehnä, ruis ja ohra, jotka korvataan gluteenittomilla viljoilla kuten maissilla, hirssillä, riisillä ja tattarilla, näistä tehdyillä jauhoilla, hiutaleilla ja muilla tuotteilla, gluteenittomilla jauhoseoksilla sekä soija- ja perunajauhoilla. Muutenkeliaakikon ruokavaliosuositus ei poikkea normaalista: runsaasti täysviljatuotteita (gluteenittomia!), kasviksia, hedelmiä ja marjoja, kohtuudella vähärasvaisia maitotuotteita ja vähärasvaista lihaa ja kalaa, vähän rasvaa ja sokeria, erittäin vähän suolaa. On siis tärkeää, ettei viljatuotteiden syöntiä lopeteta, vaan että ne vaihdetaan gluteenittomiin viljoihin. Lisävitamiinien ja hivenaineiden käyttö ei useinkaan ole tarpeen, jos gluteeniton ruokavalio on riittävän monipuolinen.
Gluteenittomia tuotteita on myynnissä eri kauppanimillä jauhoista valmiisiin leivonnaisiin, leipiin ja kekseihin (tuoteluettelon voi tilata Keliakialiitosta) tavallisissa ruokakaupoissa sekä luontaistuotekaupoissa. Paikallisyhdistykseltä voi tiedustella tarkemmin oman alueen valikoimaa ja lähikauppiasta voi pyytää tilaamaan tarvittavia tuotteita.
Monet nykypäivän eineksetkin sopivat keliaakikolle, mutta aina on aiheellista tarkistaa pakkausmerkinnöistä tuotteen valmistusaineluettelo varsinkin uusien tuotteiden kohdalla, mutta myös tutuissa tuotteissa, sillä valmistusaineet saattavat joskus vaihtua. Gluteenia saattaa esiintyä myös yllättävissä elintarvikkeissa kuten makeisissa (esimerkiksi lakritsi ja eräät suklaat, mm. Dacapo, Geisha, Budapest konvehdit ja appelsiinin makuinen Royal), soijakastikkeissa ja jäätelöissä (esim. jäätelökakut, LaGala Kermakaramelli, Super Orange-
ja Super Toffee-puikot). Jos tuotteen gluteenittomuudesta ei ole varmuutta (esim. irtomyynti torilla), se on parasta jättää ostamatta.
Pakkausmerkintälaki edellyttää, että kaikki allergiaa ja yliherkkyyttä aiheuttavat aineet, joihin myös gluteeni, vehnä, ruis, ohra ja kaura kuuluvat, on valmistusaineluettelossa aina ilmoitettava omalla nimellään, esimerkiksi "vehnätärkkelys".
Gluteeni ei voi piiloutua E-koodin taakse, ja tärkkelysperäisissä valmistusaineissa, kuten esimerkiksi tärkkelyssiirapissa tai tärkkelyspohjaisessa proteiinihydrolysaatissa mahdollisesti käytetyn gluteenipitoisen viljatärkkelyksen gluteeni poistuu valmistusprosessissa tai pilkkoutuu sellaiseksi, ettei siitä ole haittaa keliaakikolle. Herkän vilja-allergikon kannattanee toistaiseksi varmistaa muunnellun tärkkelyksen sekä proteiinihydrolysaatin alkuperä valmistajalta. Monet kotimaiset valmistajat käyttävät vain luontaisesti gluteenittomia tärkkelyksiä, kuten perunaa ja maíssia.
Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy