Kukapa ei haluaisi elää pitkään. Tiedemiesten mukaan se on mahdollista. He väittävät, että meidän suhtautumisemme elämään ratkaisee. Onko lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä, siinä avain pitempään ja onnellisempaan elämään.
Ja se avain on sillä täydemmällä puolella.
Positiivinen ajattelu lisää elinvuosia (tai ainakin tekee niistä mukavampia, toim. huom.). Mayo Klinikalla tehdyn tutkimuksen mukaan positiiviset ihmiset elävät 12 vuotta pessimistejä pitempään.
Tutkimuksen alku juontaa 1960-luvulle, jolloin klinikalla alettiin tutkia persoonallisuuden piirteitä ja asenteita. Tutkimukseen osallistuvien henkilöiden elämää seurattiin 30 vuoden ajan. Tuolloin huomattiin, että negatiivinen ja positiivinen suhtautuminen eivät olleet sidoksissa ympäristöön, rahaan tai vastaavaan. Onnellisia ihmisiä oli mitä kurjimmissa olosuhteissa ja päinvastoin. Tutkijoiden mukaan optimismi ei ole vain pitkään elämistä vaan elämistä täysillä, nauttimista elämän kaikista käänteistä, niistä huonoistakin. Optimismi ei myöskään rajoitu nuoruuteen.
Tutkimuksen aikana optimisteista muodostui tiedemiehille määrätynlainen käsitys, joka erotti heidät pessimisteistä. Optimistit kokivat negatiiviset asiat opettavina ja kasvattavina. He eivät syyllistäneet itseään niistä eivätkä jääneet ”tuleen makaamaan”. Pessimistien mielestä ”tuli oli jo tehnyt tehtävänsä”, ja he näkivät huonot asiat pysyvinä, sellaisina, joita ei voi enää muuttaa.
Optimisten mielestä hyvät asiat tapahtuivat heidän vaikutuksesta. Pessimisteille onnelliset asiat olivat sattumia ja onnenpotkuja, joihin heillä itsellään ei ollut osaa eikä arpaa. Optimistit eivät myöskään syytelleet itseään, mikä oli yksi määräävistä piirteistä pessimisteillä.
Onnellisinta tässä asiassa on, että optimistiksi voi opetella. Positiivista ajattelua ja suhtautumista asioihin voi harjoittaa ja monen tutkijan mielestä sitä tuleekin tehdä. Elämä tulee helpommaksi, kun suhtautuu kaikkeen iloisemmin ja valoisammalla mielellä.
Hymyile, niin maailma hymyilee sinulle takaisin.
|