Kelan asiakkaat näkevät nyt verkosta sairaanhoitokorvaustensa ja lääkkeiden erityiskorvaustensa tiedot sekä vammaisetuuksiensa ja kansaneläkkeensä tiedot.
Asiakkaat voivat helposti seurata hakemuksen käsittelytilannetta tai omavastuuosuuden täyttymistä sekä tarkistaa, koska etuus seuraavan kerran maksetaan.
Omia tietojaan voi katsoa Kelan asiointipalvelusta osoitteesta www.kela.fi/asiointi. Palveluun tunnistauduttuaan pankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla. Palvelu on täydentynyt vaiheittain, ja mukana ovat nyt kaikki Kelan yleisimmät etuudet. Palvelussa voi myös hakea useita etuuksia sekä tehdä etuuksiin liittyviä ilmoituksia, esim. ilmoittaa työttömyyspäivänsä tai opintotuen perumisesta tai palauttamisesta.
Sairaanhoitokorvausten omavastuuosuuden täyttymistä voi seurata
Kela maksaa sairaanhoitokorvauksia yksityisen lääkärin ja hammaslääkärin palkkioista, tutkimuksesta ja hoidosta sekä matkoista ja lääkekuluista. Nyt Kelan maksamat sairaanhoitokorvaukset näkyvät kootusti asiointipalvelussa. Sieltä voi katsoa, paljonko korvauksia on maksettu ja mille tilille.
Palvelusta on myös helppo seurata lääkkeiden tai matkojen vuotuisen omavastuuosuuden täyttymistä. Lääkekorvauksien 643,14 euron omavastuuosuuden täytyttyä asiakas maksaa korvattavasta lääkkeestä itse vain 1,50 euroa. Kela ilmoittaa omavastuun täyttymisestä asiakkaalle myös kirjeitse. Samalla se lähettää lisäkorvauksiin oikeuttavan apteekissa näytettävän ilmoituksen.
Matkakustannusten vuotuinen omavastuuosuus on 157,25 euroa. Kun se ylittyy, Kela maksaa ylittävät kustannukset kokonaan.
Kun omavastuu on täyttynyt, asiakas saa siitä tiedon postitse ja matka-kustannusten omavastuukortin. Monia kiinnostaa kuitenkin seurata itse, koska omavastuuosuus täyttyy.
Myös päätös lääkkeen erityiskorvausoikeudesta näkyy
Peruskorvauksen lisäksi Kelasta voi saada vaikean ja pitkäaikaisen sairauden lääkekustannuksiin erityiskorvauksen, johon haetaan erikseen oikeutta B-lääkärintodistuksella.
Asiointipalvelusta voi nyt katsoa, onko B-todistus tullut Kelaan ja onko oikeus erityiskorvaukseen tai rajoitettuun peruskorvaukseen myönnetty.
Palvelusta näkee myös, mille ajalle korvausoikeus on myönnetty, ja jos oikeus on määräaikainen, milloin se päättyy. Kun asiakas näkee, että korvausoikeus on päättymässä, hän voi hakea sille jatkoa uudella lääkärintodistuksella.
Erityiskorvaus on 72 % tai 100 % ostetun lääkkeen hinnasta ja peruskorvaus 42 %.
Vammaisetuuksien ja eläkkeiden maksupäivät ja määrät katsottavana
Kun asiakas on hakenut Kelasta vammaisetuutta tai eläkettä, hän voi seurata hakemuksensa käsittelytilannetta asiointipalvelussa. Hän näkee myös, mille ajalle etuus on myönnetty, milloin se seuraavan kerran maksetaan ja minkä suuruisena.
Vammaisetuuksista palvelussa näkyvät tiedot 16 vuotta täyttäneen vammaistuesta, eläkettä saavan hoitotuesta ja ruokavaliokorvauksesta. Eläkkeiden osalta näkyvät vanhuuseläke, yksilöllinen varhaiseläke, työkyvyttömyyseläke, kuntoutustuki, työttömyyseläke, lapsikorotus ja rintamalisät. Vanhuuseläkettä, eläkettä saavan hoitotukea ja 16 vuotta täyttäneen vammaistukea voi jo hakea verkossa.
Yrittäjä voi tarkistaa, paljonko työterveyshuollon korvauksia on käytettävissä
Yrittäjä voi seurata helposti verkosta, paljonko hänelle on kertynyt itselle järjestetyn työterveyshuollon kustannuksia vuoden ajalta ja paljonko hän on saanut niihin korvauksia Kelasta. Palvelusta näkee myös nopeasti, kuinka paljon korvausrahaa on jäljellä loppuvuodelle. Kun yrittäjä on järjestänyt työterveyshuollon kunnallisessa terveyskeskuksessa, rahamäärissä ovat mukana sekä yrittäjälle että terveyskeskukselle maksetut osuudet. Yrittäjä voi katsoa palvelussa myös hänelle lähetettyjä päätöksiä ja lisäselvityspyyntökirjeitä.
Vuonna 2008 yrittäjän ehkäisevän työterveyshuollon enimmäiskorvausmäärä on 217,30 euroa, ja kun toimintaan sisältyy työpaikkaselvityksiä tai tilakäyntejä, 434,60 euroa. Sairaanhoidon enimmäiskorvausmäärä on 129,30 euroa.
Lähde: Kela
|