Ihmisten ei tarvitse allergioiden pelossa rajoittaa elämäänsä karsimalla varmuuden vuoksi elinpiiristään tai ruokavaliostaan asioita. Allergisen tulisi välttää ainoastaan sitä, mistä he varmuudella saavat oireita, todetaan huhtikuussa käynnistyneessä kansallisessa allergiaohjelmassa.
Kymmenvuotisen allergiaohjelman tavoitteena on vähentää allergioita, lisätä suomalaisten sietokykyä, saada vakavat allergia- ja astmaoireet hoidettua ajoissa sekä yhtenäistää allergian hoitokäytäntöjä.
Allergiaohjelman myötä Suomessa siirrytään oireiden hoidosta kohti oireiden ehkäisyä ja parempaa sietokykyä. Jatkuvasti lisääntyvien allergioiden syynä näyttäisi olevan suojaavien elintapa- ja ympäristötekijöiden väheneminen ennemmin kuin allergioiden riskitekijöiden lisääntyminen.
Hygieenisessä ja siistissä ympäristössä elävien suomalaisten immuunipuolustusjärjestelmän säätelyjärjestelmä on heikentynyt ja altistanut allergiaoireille, sillä nykyelämäntapamme ei tarjoa sille riittävästi haasteita. Kuvaavaa on, että meillä allergiaa sairastavien luvut ovat paljon suuremmat kuin Venäjän Karjalassa.
Allergia- ja astmaliitosta myönnetään, että allergiaohjelman sanoma voi vaatia uudenlaista ajattelua ja asennemuutosta.
Meillä on totuttu siihen, että etenkin ruoka-aine allergioissa vältetään varmuudeksi monia ruoka-aineita ja kodeista on totuttu poistamaan kaikki allergiaa mahdollisesti aiheuttavat tekijät. Tämä on johtanut siihen, että tarpeettomalla erityisruokavaliolla on liian moni lapsi, mikä saattaa vaarantaa tärkeiden ravinto-aineiden saantia ja vääristää lapsen suhtautumista ruokaan. Liika välttäminen voi johtaa eristäytymiseen ja rajoittaa elämää kohtuuttomasti.
Nyt pyrimme siihen, että allergiset ihmiset rajoittaisivat arkeaan mahdollisimman vähän ja eläisivät normaalia elämää. Elimistön immuunipuolustusjärjestelmälle on tarjottava haasteita. Haluamme rohkaista suomalaisia terveyttä vahvistavaan elämäntapaan, jossa liikkuminen ja luonnossa kulkeminen ovat tärkeitä – ja kynsien alla saa olla vähän likaa.
Allergiaohjelmassa painotetaan myös vakavien allergioiden hoidon onnistumista ja allergioiden pahenemisvaiheiden estämistä.
Allergeeneja on jatkossakin vältettävä, jos sille on riittävät perusteet. Allergiaa sairastavan on hyvä tunnistaa allergioita aiheuttavat asiat ja hoidettava vakavat allergiat ajoissa. Tämä koskee erityisesti astmaoireita ja vakavia allergisia yleisreaktioita, anafylaksiaa.
Kansallinen allergiaohjelma perustuu laajaan yhteistyöhön, jonka käynnistäjiä olivat sosiaali- ja terveysministeriö ja Kansanterveyslaitos. Ohjelman toteuttamisesta vastaavat Filha ry, Allergia- ja astmaliitto ry sekä Hengitysliitto Heli.
Allergiaohjelman alkuvaiheessa vuosina 2008 ja 2009 allergiaohjelma ja sen periaatteet juurrutetaan terveydenhuollon ammattilaisille sairaanhoitopiireissä. Samaan aikaan Allergia- ja astmaliitto sekä Hengitysliito Heli aloittavat oman henkilöstönsä ja vertaistukihenkilöiden kouluttamisen sekä allergiaohjelman viestien viemisen suomalaisille.
Mitä on allergia?
Allergia on usein eliniän kestävä immuunipuolustuksen häiriö, joka voi huonontaa elämänlaatua ja aiheuttaa lääkärissäkäyntejä, sairaalahoitoa, lääkkeiden käyttöä ja työ- ja toimintakyvyttömyyttä.
Allergiat ovat yleisiä: allergista nuhaa sairastaa 30 %, siitepölyallergiaa (heinänuha) 20 %, atooppista ihottumaa 20 % ja eläinallergiaa 15 % suomalaisista. Yhdeksän prosenttia pääkaupunkiseudun asukkaista sairastaa lääkärin diagnosoimaa astmaa viimeisen tutkimuksen mukaan.
Allergiat ovat lasten ja nuorten yleisin pitkäaikaissairaus
Lievät allergiaoireet katoavat usein itsekseen, varsinkin lapsen kasvaessa, ja niihin riittää yleensä järkevä itsehoito. Tutkimuksia tarvitaan vasta, jos oireet jatkuvat, voimistuvat ja aiheuttavat merkittävän haitan.
70 % allergioista on lieviä, keskivaikeista oireista kärsii 20 %, vaikeista allergiaoireista 10 % allergisista.
Allergian ennaltaehkäisyssä ”varmuudeksi välttäminen” ei ole tarpeen: vain varmasti oireita aiheuttavia asioita tai ruoka-aineita tulee välttää, mutta silloinkin pitää aika ajoin tarkistaa onko välttämisen jatkaminen tarpeellista.
|