Samalla kun jenkkituutit ovat täynnä ikuisen nuoruuden etsimistä ulkoisesti leikkausten ja rasvaimujen avulla, Amerikassa on vallalla toinenkin ”ikäbuumi” – järkevämpi vaihtoehto – eli henkinen anti-vanheneminen.
Henkinen anti-vanheneminen tarkoittaa sitä, että aikaa ei voi pysäyttää, mutta sitä voi hidastaa omilla, järkevillä valinnoilla ja terveellä suhtautumisella ikään ja sen mukana tuleviin fyysisiin seurauksiin. Suomalaisesta vinkkelistä katsottuna tämä ns. järkevämpi vaihtoehto ikuisen nuoruuden etsimiselle kuulostaa suorastaan maalaisjärjen käytöltä.
Anti-vanheneminen yhdistää dieetin, asenteet, liikunnan ja itsestään huolehtimisen hyvään ja lempeään ikääntymiseen. Se tähdentää sitä tosi asiaa, että moni asia riippuu meidän korvien välistä. Lasi voi olla puoliksi tyhjä tai puoliksi täynnä, valinta on meidän. Mutta toinen näistä vaihtoehdoista on parempi, vaikka se ei muutakaan lasin sisällön määrää.
Amerikkalainen tohtori Walter Bortz jakaa anti-vanhenemisen ensimmäiseksi dieetti -osioon. Vanha sanonta olet mitä syöt pitää hänen mukaansa paikkansa. Tohtori tähdentää, että ruuassa vähemmän on tarpeeksi. Hänen mukaansa meidän tulee kiinnittää huomiota syömiseemme, pysyä erossa tyhjistä kaloreita, opetella napostelemaan ruokaa mieluummin kuin nauttimaan isoja päivällisiä, juomaan paljon (siis vettä), syömään terveellisiä ruokia (vihanneksia, marjoja, hedelmiä, kokojyväviljaa jne.) eli pitämään painomme kurissa ensisijaisesti ruualla.
Seuraavaksi tohtori Bortz asettaa mielenlaadun. Hän puhuu uskosta, ei uskonnollisesta uskosta vaan uskosta itseen ja siihen että on mahdollista elää pitkään. Hän tähdentää, että nykytietämyksen avulla kaikki on mahdollista ja hän muistuttaa, että tiede menee koko ajan eteenpäin valaisten aina uusia ja uusia asioita, joita voi hyödyntää omassa anti-vanhenemisessa.
Kolmas, mutta yhtälailla tärkeä kuin edellisetkin kohdat, on itsensä tarpeelliseksi tekeminen. Bortzin mukaan meillä pitää olla syy nousta ylös joka aamu. Ilman sitä me alamme kuolla pois. Tarpeellisuuden tunne, hyödyllisyys, meidän merkityksemme jollekin tai johonkin pitää meidän energiatasomme korkealla ja antaa meille jatkuvasti henkisiä voimia olla ja elää ja välittää niin itsestämme kuin muistakin.
Elämän tarkoitus, sen löytäminen - olipa se sitten mikä tahansa - ja siitä kiinni pitäminen lisää tohtori Bortzin mukaan vuosia meidän plakkariimme. Sillä tarkoitus tuo mukanaan positiivisuutta, optimismia, riskin ottoa, luovuutta, vastuuta, lähimmäisen rakkautta ja myös viisautta.
Seuraavaksi tohtori Bortz muistuttaa, että mieli pidetään virkeänä harjoittamalla sitä. Käyttämättömänä aivot surkastuvat aivan samoin kuin kroppammekin, jos emme harjoita fysiikkaamme. Me tarvitsemme pitää nämä molemmat "perusosamme" aktiivisina, jos haluamme anti-vanheta. Älylliset haasteet pitävät mielen virkeänä ja liikunta kropan. Oppiminen on elämänpituinen juttu.
Myös seksi kuuluu anti-vanhenemiseen. Bortzin mukaan seksuaalinen elämä ei ole vain teinien yksinoikeus. Tietysti se muuttuu iän myötä, mutta kosketuksen taika ei häviä koskaan. Halipula on kuihduttava tauti niin keskoselle kuin muillekin, ikään tai sukupuoleen katsomatta.
Ulkoinen olemus ja siitä huolehtiminen kuuluvat myös kiinteästi henkiseen anti-vanhenemiseen. Tämä pitää sisällään hygienian, siistit vaatteet, tukan leikkauksen, kampaukset ja ehostuksesta huolehtimisen sekä riittävän yöunen.
Yhteenvetona voisi sanoa, että ajan hampaan pysäyttäminen on korvien välistä kiinni. Se vaatii positiivisia asioita ja aktiivista suhtautumista elämään. Ja kuten tohtori Bortz sen laittaa. "Koskaan ei ole liian myöhäistä. Ikä ei mikään este millekään."
Jos meidän elämämme kello käy väärää aikaa, sitä voidaan korjata vetämällä se uudelleen käyntiin. Tämä ei käännä aikaa taakse päin, eikä se estä vanhenemista, mutta se lieventää sen vaikutuksia, antaa meille lisävuosia ja anti-vanhentaa meitä.
|