Jo vuosia jatkunut migreenigeenien metsästys on alkanut tuottaa tuloksia: ensimmäinen migreenialttiuteen liittyvä geenialue on paikannettu laajassa tutkimuksessa, jossa oli mukana yhteensä 4 000 migreenipotilasta ja heidän lähisukulaistaan Suomesta ja Australiasta.
Migreeni on yleisin toistuvan päänsäryn syy ja myös yleisin neurologinen syy lääkärin vastaanotolla käymiseen; sitä sairastaa noin 15 prosenttia väestöstä, mikä tarkoittaa yksistään Euroopassa 41 miljoonaa ihmistä. Migreeni kuormittaakin huomattavasti terveydenhuoltojärjestelmää sekä teollisissa että kehitysmaissa.
Viime vuosien aikana useiden yleisten sairauksien geenitaustan selvittämisessä on edistytty ripeästi, mutta migreenitutkijoiden tie on ollut kivinen: toistaiseksi ei ole tunnistettu ainoatakaan geeniä, joka varmuudella voitaisiin yhdistää migreenialttiuteen. Tutkimusta on vaikeuttanut se, että migreenin oireet ovat hyvin vaihtelevia eikä sairauden diagnosoimiseksi ole olemassa käyttökelpoista laboratoriotestiä.
Tämän ongelman ratkaisemiseksi Helsingin yliopiston ja HYKS:n migreenitutkijat kehittivät uudenlaisen, sairauden erilaisiin oireisiin perustuvan luokittelumenetelmän. Menetelmää sovellettiin professori Aarno Palotien (Helsingin yliopisto ja Sanger Institute) johtamassa laajassa tutkimuksessa, jossa oli mukana 1 700 migreenipotilasta ja heidän lähisukulaistaan suomalaisista ja australialaisista migreenisuvuista. Tutkimus julkaistaan American Journal of Human Genetics -tiedelehden toukokuun numerossa.
Tutkimuksessa löydettiin genominlaajuisella seulonnalla kromosomista 10q23 geenialue, joka oli yhteydessä migreenialttiuteen; erityisen voimakas tämä yhteys oli naisilla. Yhteys migreenialttiuden ja geenialueen välillä pystyttiin osoittamaan molemmissa väestötutkimuksissa ja myös näiden jälkeen tehdyssä riippumattomassa uusintatutkimuksessa. Viitteitä nyt paikannetun geenialueen yhteydestä migreeniin oli havaittu jo aikaisemmin yhdessä suomalaisessa ja yhdessä australialaisessa tutkimuksessa, mutta selkeä yhteys jäi niissä vielä osoittamatta.
Tutkimus on tähän asti laajin migreenin geenitaustaa selvittävä tutkimus. Siinä on pystytty ensimmäistä kertaa luotettavasti osoittamaan tietyn geenialueen yhteyden migreenialttiuteen kahdessa erilaisessa väestössä.
Migreenin taustamekanismien selviäminen on avain uusien ja tehokkaampien hoitomahdollisuuksien kehittämiseen.
Lähde: Helsingin yliopisto
|