Kosmetologikäyntiä suunnittelevan kuluttajan kannattaa vertailla eri hoitoloiden palveluita. Hinnan lisäksi myös hoidon kestossa ja sisällössä voi olla isoja eroja. Esimerkiksi kaksi tuntia kestävän hoidon saattaa saada jossain hoitolassa halvemmalla kuin tunnin hoidon jossain muualla. Hintaan vaikuttaa myös se, millaisilla tuotteilla hoito tehdään.
Tiedot perustuvat Kuluttajaviraston ja lääninhallitusten helmikuussa 2008 toteuttamaan kosmetologipalveluiden hintavertailuun. Vertailussa oli mukana 200 yritystä ympäri maata. Yrityksiltä kysyttiin 30 erilaisen hoidon hintaa ja hoitoaikaa. Hintatietoja saatiin lähes 3500 kappaletta.
Kasvohoidot
Kasvohoidoista kysyttiin peruskasvohoidon, mekaanisen ihonpuhdistuksen, ultraääni-ihonpuhdistuksen, nuorisoihonpuhdistuksen, mikrohionnan ja miesten kasvohoidon hintaa ja hoitoaikaa.
Yleisin hoitoaika oli puolentoista tunnin kasvohoito. Tällaiseen peruskasvohoitoon sisältyy yleensä alkupuhdistus, kulmien siistiminen, kuorinta, epäpuhtauksien poisto, naamio ja hoitovoide. Osassa hoitoloista kasvohoitoon kuuluu myös hieronta ja kevyt meikki, mutta osa perii niistä lisämaksun. Kasvohoidon sai halvimmillaan Rovaniemellä 38 eurolla ja kalleimmillaan Torniossa ja Kajaanissa 82 eurolla. Keskihinta koko maassa oli 62 euroa.
Kahden tunnin hoito maksoi alimmillaan Turussa 32 euroa ja ylimmillään Mikkelissä 99 euroa keskihinnan ollessa 64 euroa.
Miesten puolentoista tunnin kasvohoito maksoi 42 – 85 euroa keskihinta oli 62 euroa. Sekä halvin että kallein hinta löytyi Turusta. Kahden tunnin hoidon sai halvimmillaan Rovaniemellä 35 eurolla ja kalleimmillaan Kuopiossa 100 eurolla. Koko maan keskihinta oli 67 euroa. Noin puolella hoitoloista hinnat ja hoitoajat olivat samat miehille ja naisille. Loput hoitolat saattoivat periä miehiltä alempaa tai korkeampaa hintaa kuin naisilta. Myös hoitoajoissa oli eroja.
Meikkaus
Tunnin kestävä häämeikki sisältäen koemeikin maksoi 29 – 81 euroa. Keskihinta oli 54 euroa. Häämeikin tekoon voi kuitenkin mennä parikin tuntia. Kaksi tuntia kestävän häämeikin hintahaarukka oli 40 – 120 euroa keskihinnan ollessa 73 euroa.
Kulmien kestovärjäyksen ja muotoilun hinnat vaihtelivat 5 ja 28 euron välillä keskihinnan ollessa 15 euroa. Hoitoajat puolestaan vaihtelivat 10 minuutista 45 minuuttiin.
Käsien ja jalkojen hoito
Käsien perushoitoon kuuluu yleensä käsien ihon, kynsien ja kynsinauhojen hoito sekä rentouttava hieronta. Lakkaus joko kuuluu hintaan tai siitä peritään lisämaksu. Perushoidon yleisin kesto oli 1 tunti ja sen hinta vaihteli 18 ja 50 euron välillä. Keskihinta oli 35 euroa. Edullisin hinta löytyi Turusta ja kallein Joensuusta, Vaasasta, Raahesta ja Helsingistä.
Lyhyempi hoitoaika ei välttämättä tarkoita halvempaa hintaa. Hintavertailussa löytyi esimerkiksi 40 minuutin käsihoito, joka maksoi 25 euroa, kun tunnin hoidon sai edullisimmillaan 18 eurolla.
Jalkojen perushoito sisältää kylvyn, kovettumien poiston, kynsien ja kynsinauhojen siistimisen ja hieronnan. Joissain hoitoloissa kynsien lakkaus kuuluu hintaan, joissain se maksaa erikseen. Hoitoon kuluu yleensä tunti tai puolitoista.
Tunnin hoito maksoi 30 – 55 euroa, keskimäärin 42 euroa. Alin hoitohinta löytyi viideltä paikkakunnalta: Vaasasta, Torniosta, Raahesta, Kotkasta ja Helsingistä. Kalleinta hoito oli puolestaan Kuopiossa ja Vaasassa. Puolentoista tunnin hoito maksoi 26 – 65 euroa, keskimäärin noin 44 euroa.
Kestopigmentointi
Kestopigmentointi eli kosmeettinen tatuointi on silmien, huulien ja kulmakarvojen pysyvää korostamista. Kestopigmentointiin kuluu useampi tunti ja se vaatii jälkipigmentoinnin eli toisen käyntikerran. Yleisin hoitoaika oli kolme tuntia. Kulmien pigmentointi voi maksaa 250 – 670 euroa, keskimäärin 435 euroa. Alin hinta löytyi Joensuusta ja Kajaanista, ylin hinta Mikkelistä.
Lähde: Kuluttajavirasto
|