Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Sikiöseulontakäytännöt yhtenäistetään
Sikiöseulontakäytännöt yhtenäistetään

Raskaudenaikaiset sikiöseulontakäytännöt yhtenäistetään koko maassa asetuksen mukaiseksi vuoteen 2010 mennessä.

Seulontojen laatua parannetaan alueellisille kouluttajille tarkoitetulla täydennyskoulutuksella. Koulutuksen toteuttaa sosiaali- ja terveysministeriön seulontatyöryhmän toimeksiannosta Stakesin terveydenhuollon menetelmien arviointiyksikkö Finohta. Lasta odottaville perheille on Finohtassa laadittu kaksi opasta.

Raskaudenaikaisten ultraäänitutkimusten ja muiden sikiöseulontamenetelmien toteutuskäytännöt ovat aiemmin olleet kirjavat. Yhtenäisten periaatteiden ja toimintatapojen puuttuminen on koettu ongelmaksi. Sairaanhoitopiirien ja kuntien välillä on ollut myös isoja eroja siinä, mitä seulontamenetelmiä lasta odottaville vanhemmille on tarjottu ja miten niistä on tiedotettu.

Finohtan vuoden 2005 arviointiraportin tietojen pohjalta valtioneuvosto antoi kunnille asetuksen raskaudenaikaisten sikiön poikkeavuuksien seulonnoista, jotta niiden laatu paranisi ja yhdenmukaistuisi. Kaikkiin seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista.

Lasta odottaville vanhemmille on tehty kaksi opasta. Kaikille tarkoitetussa opaslehtisessä kerrotaan, mihin sikiöseulonnoilla pyritään sekä vapaaehtoisesta varhaisesta ultraäänitutkimuksesta ja sikiön poikkeavuuksien seulontavaihtoehdoista. Toisesta vanhemmat saavat lisätietoa ja tukea, mikäli seulonnassa havaitaan jotakin sikiön mahdolliseen poikkeavuuteen viittaavaa. Oppaat ovat saatavissa Stakesin Finohtan verkkosivuilta pdf-muodossa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lähde: Stakes

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy