Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Kaverit ja sisarukset hankkivat nuorten humaltumisjuomat
Kaverit ja sisarukset hankkivat nuorten humaltumisjuomat

Alkoholin alaikäisille hankkivat yleisimmin kaverit tai vanhemmat sisarukset. Erityisen tärkeitä he ovat silloin, kun hankitaan juomia humaltumista varten. Vanhemmat taas tarjoavat usein määrältään vähäisemmät, esimerkiksi kotona nautitut juomat.

Tämä käy ilmi Stakesin koululaisten päihteiden käyttöä selvittäneestä kyselytutkimuksesta, jonka aineisto kerättiin 15–16-vuotiaiden 9.-luokkalaisten keskuudessa kevättalvella 2007. Vastaava tutkimus on tehty vuodesta 1995 lähtien neljän vuoden välein.
 

Tutkimus vahvisti muista tutkimuksista saatuja tuloksia, joiden mukaan nuorten päihteiden käyttö on vähentynyt 2000-luvulla. Hyvät uutiset koskevat niin tupakkaa, alkoholia kuin laittomia päihteitäkin. Humalaan juominen ja usein humalaan juominen ovat vähentyneet 15–16-vuotiaiden keskuudessa. Alkoholiveron alennus vuonna 2004 ei lisännyt 15–16-vuotiaiden nuorten väkevien juomien käyttöä.

Nuorilta kysyttiin viimeksi kuluneiden 30 päivän aikana juotuja juomalajeja (olut, siideri, long drink -juomat, viinit, väkevät). Koska nuorten alkoholin käyttö vähentyi vuosina 2003–2007, myös eri juomalajeja viimeksi kuluneiden 30 päivän aikana juoneiden osuudet pienenivät tänä aikana. Väkevien juomien juojien osuudet alenivat tytöillä 37 prosentista (2003) 32 prosenttiin (2007) ja pojilla 37 prosentista (2003) 29 prosenttiin (2007).

Poikkeuksena olivat long drink -juomat, joita juoneiden nuorten osuus oli hieman lisääntynyt. Vuosina 2003–2007 long drink -juomien kokonaismyynti lisääntyi selvästi eniten (43 prosenttia), kun taas muiden alkoholijuomien myynnin lisäykset olivat selvästi vähäisempiä (väkevät juomat 26, viinit 14, oluet 10 ja siideri 9 prosenttia).

Kyselyä edeltäneellä juomakerrallaan 38 prosenttia pojista ja 29 prosenttia tytöistä oli juonut 6 annosta tai enemmän. Tyypillistä nuorten juomiselle on, että samalla juomakerralla juodaan useita eri lajeja.

Ehkäisevässä työssä olisi hyvä saada 18–25-vuotiaat nuoret aikuiset vakuuttuneiksi siitä, että alkoholin hankkiminen alaikäisille lisää nuorten riskiä humaltua ja sitä kautta sekä sosiaalisia että terveydellisiä haittoja.

Nuorten päihteiden käyttöä kartoittava eurooppalainen koululaistutkimus (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs, ESPAD) on toteutettu vuodesta 1995 lähtien noin 30:ssä Euroopan maassa. Uusimmassa kevään 2007 aineiston keruussa kohderyhmänä olivat tuona vuonna 16 vuotta täyttäneet ja täyttävät nuoret. Suomesta mukana oli noin 5 000 oppilasta 299 koulusta. Vastausprosentti oli 91.

Lähde: Stakes

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy