Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Uudet ravitsemussuositukset pikkulapsille
Uudet ravitsemussuositukset pikkulapsille

Eurooppalainen lasten ravitsemuksen asiantuntijaelin ESPGHAN julkaisi alkuvuodesta uudet ravitsemussuositukset lisäruokien aloittamisesta. Suositukset perustuvat uusimpaan tutkimustietoon lisäruokien oikea-aikaisen aloittamisen terveyshyödyistä.

Suositukset on suunnattu terveille eurooppalaisille pikkulapsille ja ne koskevat lapsen ensimmäistä ikävuotta.
 

Lisäruokien oikea-aikainen aloittaminen on tärkeää paitsi riittävän energian ja ravintoaineiden saannin, normaalin kasvun ja kehityksen myös myöhempien terveyshyötyjen kannalta. Lisäruokien tarjoaminen edistää ruoansulatuskanavan kypsymistä ja kehittää syömään oppimiseen ja puheen kehitykseen tarvittavaa suun hienomotoriikka. Lisäruoat totuttavat lasta myös uusiin makuihin ja edistävät monipuolisten ja terveellisten ruokatottumusten omaksumista. Toisaalta liian aikainen tai myöhäinen lisäruokien aloittaminen voi lisätä allergioiden, keliakian tai diabeteksen riskiä. Lapsen kehitykseen liittyvien herkkyyskausien huomioiminen vähentää myös syömisongelmia ja helpottaa siirtymistä perheen yhteisiin ruokiin ensimmäisten elinvuosien aikana.

Suositusten mukaisesti lapsen ruokamatka alkaa äidinmaidolla, joka riittää ainoaksi ravinnoksi useimmille lapsille noin kuuden ensimmäisen elinkuukauden ajan. Noin 4-6 kuukauden iässä aloitetaan hiljalleen totuttelu lisäruokaan pienillä määrillä kasvis-, hedelmä- ja marjasoseita.

Tavallisia gluteenia sisältäviä viljoja kuten vehnää, kauraa, ohraa ja ruista lisätään lapsen ruokavalioon vaiheittain noin 4-7 kuukauden iässä mielellään rintaruokinnan vielä jatkuessa. Liha, kala ja kananmuna sopivat 5-6 kuukauden iästä lähtien, tavallinen maito juomana vasta vuoden iästä eteenpäin sen vähäisen raudan ja runsaan proteiinin ja natriumin määrän vuoksi. Entisten niin sanottujen yleisesti allergisoivien ruoka-aineiden, kuten kalan, kananmunan tai sitrushedelmien, välttämistä tai aloituksen siirtämistä ei suositella, sillä välttämisruokavalioista ei ole havaittu olevan hyötyä allergioiden tai ihottumien ehkäisyssä. Lasten kasvisruokavaliota tulee täydentää päivittäisellä noin 5 desilitran annoksella äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta sekä maitovalmisteiden käytöllä. Vegaaniruokavaliota asiantuntijat eivät suosittele imeväisille ja leikki-ikäisille lapsille.

Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2004 julkaisemat imeväis- ja leikki-ikäisten lasten ravitsemussuositukset ovat hyvin linjassa uusien eurooppalaisten suositusten kanssa. Käytännössä lisäruoat aloitetaan kuitenkin usein jo ennen 4 kuukauden ikää ja allergisoivina pidettyjä ruoka-aineita vältetään vielä turhaan. Neuvolasta äidin tulisi saada ajan tasalla olevaa opastusta lapselle tarjottavien lisäruokien oikea-aikaisesta aloituksesta ja tietoa lapselle sopivista tuotteista.

Lisäruoilla tarkoitetaan kaikkia muita nestemäisiä tai kiinteitä ruokia paitsi äidinmaitoa, äidinmaidonkorvikkeita ja vieroitusvalmisteita. Lapselle sopiva lisäruoka on ikävaiheen mukaista, monipuolista ja hyvänmakuista. Aikuisia runsaampi hyvälaatuisen kasvirasvan ja sopiva proteiinin saanti ovat lapselle tärkeitä. Monipuolisista ruoista lapsi saa myös tarvitsemansa vitamiinit ja kivennäisaineet.

ESPGHAN (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) on lasten terveyden, sairauksien ja ravitsemuksen tieteellinen asiantuntijaelin, jonka tehtävänä on laatia suosituksia ja kannanottoja sekä osaltaan yhtenäistää hoitokäytäntöjä Euroopassa. Sen suositukset on tarkoitettu paitsi paikallisten suositusten pohjaksi myös ohjeeksi lasten ravitsemuksen kanssa työskenteleville terveydenhuollon asiantuntijoille.

Lähde: Nutricia Baby

 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy