Näin kesää odotellessa ja rantalomista haaveillessa moni tuijottaa peilikuvaansa epäuskon ja inhon vallassa. Kuinka näin on päässyt käymään? Mistä nämä liikakilot ovat peräisin?
Vastaukset hyvin isolla todennäköisyydellä sisältävät sanat: liikaa ruokaa ja liian vähän liikuntaa.
Muutokset ruokavalioon ovat yleensä niitä helpompia osia isossa elämänmuutoksessa, mutta kuinka saada sohvaan linnoittautunut henkilö liikkumaan tarpeeksi. Siihen kysymykseen asiantuntijat vastaavat vain yhdellä sanalla: askelmittarilla.
Käveleminen on mitä parhain liikuntamuoto. Se ei maksa mitään ja sitä voi tehdä aamusta iltaa huomaamatta muiden asioiden ohella. Se kohottaa kuntoa ja pitää kilot kurissa, mutta jos halutaan laihtua, päivittäinen kävelylenkki on must. Ja tässä askelmittari on mitä hyödyllisin vehje.
Askelmittarin on todettu innostavan ja motivoivan. Terveysliikunnassa suositellaan 10 000 askelta päivässä, mutta asiantuntijat puhuvat myös 3000 – 4000 askeleen lisäyksestä omaan perustasoon. Alussa ei ole väliä, millä teholla kävellään, mutta kunnon noustessa on hyvä lisätä vauhtia ja liikkua rivakammin. Mitä tehokkaammin kävellään, sitä enemmän kävelystä on hyötyä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että hidaskin kävely on hyväksi ja auttaa terveyden ylläpitämisessä.
Askelmittarista on helppo seurata, kuinka paljon on liikkunut ja montako askelta on tullut otettua. Sen avulla on myös helppo asettaa itselleen tavoitteita ja seurata niiden toteutumista. Askelmittarista ei kuitenkaan tarvitse tehdä itselleen ikuista kylkiäistä, jos ei halua. Jo se riittää, että vie sen lenkille ja pitää huolen tavoitteeksi asetettujen askelmäärien toteutumisesta.
|