Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Diabeetikon ruokavaliosuositusta uusittiin
Diabeetikon ruokavaliosuositusta uusittiin

Suomen Diabetesliitto on julkaissut asiantuntijatyöryhmän laatiman uuden suosituksen diabeetikon ruokavaliosta.

Diabeetikon ruokavaliosuositus 2008 painottaa kuten aiempikin sitä, että diabeteksen ehkäisyyn ja hoitoon parhaiten sopiva ruokavalio noudattaa koko väestölle suositeltavan terveellisen ruokavalion periaatteita. Diabeetikon ruokavalio sopii koko perheelle ja edistää kaikkien terveyttä.

Uusi suositus tarjoaa entistä tarkempia perusteluita arjen ruokavalinnoille. Työryhmä on myös päätynyt esittämään aiempaa suurempaa vaihtelun varaa hiilihydraattien, rasvan ja proteiinien osuuksiin päivittäisestä energian saannista.

Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että hyvä hoitotulos voidaan saavuttaa varsin erilaisilla energiaravintoaineiden osuuksilla – ainakin tilapäisesti. Diabeetikon ei kuitenkaan kannata lähteä äärimmäisyyksiin minkään energiaravintoaineen osalta. On vielä tutkimatta, miten esimerkiksi vähähiilihydraattiset ruokavaliot lyhytaikaisestikin noudatettuina vaikuttavat kokonaisterveyteen. Ensimmäiset viitteet sydäntautien lisääntymisestä vähähiilihydraattisten ruokavalioiden yhteydessä ovat hälyttäviä.

Rasvan laadun suhteen suositus noudattaa samaa linjaa kuin aikaisempikin. Kertatyydyttymättömien rasvahappojen suosittaminen jatkuu, mutta myös monityydyttymättömien rasvahappojen saannista on syytä huolehtia. Se käy helpoiten käyttämällä kotoista rypsiöljyä ja sitä sisältäviä tuotteita.

Suosituksessa korostetaan ruuan ja diabeteslääkityksen yhteensovittamista sekä ruoka-aineiden luontaisen kuidun merkitystä. Diabeetikoiden on syytä huolehtia muuta väestöä huolellisemmin runsaasta kuidun saannista. Kun pitää ruokavalinnoissa ohjenuorana suurta luontaista kuitupitoisuutta, tulee samalla valinneeksi myös pienemmän glykemiaindeksin (GI) ruokia.

Suomalaisen diabeetikon ruokavaliosuosituksen uudistamisen teki ajankohtaiseksi vuonna 2004 annettu eurooppalainen ruokavaliosuositus, joka on laadittu tiukasti tutkimusnäyttöön perustuen. Vuonna 2007 julkaistussa Lääkäriseura Duodecimin Diabeteksen Käypä hoito -suosituksessa ruokavalioasioita käsitellään vain vähän, ja siinä viitataan ruokavalion käytännön toteutuksen osalta Diabetesliiton ruokavaliosuosituksiin. Uuden ruokavaliosuosituksen luonnos oli Käypä hoito -ryhmän käytettävissä. Diabetesliiton edellinen ruokavaliosuositus on vuodelta 1999.

Painettua suositusta on saatavana Diabetesliitosta helmikuun puolesta välistä alkaen.

Lähde: Suomen Diabetesliitto ry

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy