RAVINTOTERAPIA
Suomalaisilla on 35 milj. ylimääräistä ”läskikiloa”. Kun runsas puolet kansasta on ylipainoisia, se tarkoittaa että heillä on keskimäärin 15 kg ylipainoa henkeä kohti. Lisäksi miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine, joista 500 000 hoidetaan päivittäisellä lääkityksellä. Noin 400 000:lla arvioidaan olevan aikuisiän diabetes tai metabolinen oireyhtymä. 10 vuoden kuluttua luku on 700 000. Puolella miljoonalla on sydän-verisuonisairauksia, allergiasta ja astmasta kärsiviä on yli puoli miljoonaa ja maha-suolikanavan sairauksia on noin 2 miljoonalla suomalaisella. Nämä kaikki vaivat ovat ravitsemusriippuvaisia ja niitä voidaan ehkäistä ja hoitaa ravintoterapialla.
Tyypillinen ravintoneuvojan ja -terapeutin asiakas on yllämainituista vaivoista kärsivä. Lisäksi tulevat uupumuksen ja kroonisen väsymyksen sekä masennuksen oireryhmät. Lisäksi asiakas on usein monioireinen, jolloin edellä lueteltuja vaivoja on useita päällekkäin. Tämä vaatii tehokasta ja kokonaisvaltaista hoitoa. Perusteellinen ”ruokavalioremontti” tuki- ja lisäravinteineen on välttämätön.
Perusteellinen kartoitus ja hoito-ohjelma
Asiakkaalle tehdään vastaanotolla perusteellinen terveys- ja ravitsemuskartoitus. Apuna käytetään haastattelun ohella ruokapäiväkirjaa ja erilaisia oireryhmäkartoituksen kyselykaavakkeita kuten: metabolinen oireyhtymä, hypoglykemia / verensokerin epänormaalit vaihtelut, hiivadysbioosi, detoksifikaatio-tarve, vitamiini-hivenainetasapaino sekä rasvahappotasapaino. Haastattelussa pyritään kartoittamaan erilaiset ravitsemusvirheet ja muut terveydelliset rasitustekijät. Apuna voidaan käyttää myös erilaisia laboratoriotestejä kuten hius-hivenaineanalyysi ja raskasmetalli-kartoitus, erilaiset verenkuvatestit (rasva-kolesteroli jne.) sekä funktionaalisen lääketieteen laboratoriotestit, jotka tehdään yhteistyössä lääkäreiden kanssa. Tarvittaessa ruokapäiväkirjasta analysoidaan tietokoneohjelmalla ravinto- ja energiapitoisuudet. Asiakkaan kehon koostumusta eli rasva- ja lihasmassan määrää voidaan mitata mittalaittein sekä todellista kalorikulutusta voidaan seurata vyötärölle asennettavalla mittapannalla, jossa on sisäänrakennettu tietokoneohjelma.
Hoitoa varten terapeutti laatii asiakkaalle kirjallisen laaja-alaisen kuntoutus- ja hoitosuunnitelman, jossa pyritään ravintovirheiden korjaamiseen ja kokonaisruokavalion tasapainottamiseen. Apuna voidaan käyttää hivenravintovalmisteita, luontaistuotteita, fytoterapeuttisia ja funktionaalisen lääke-tieteen hoitovalmisteita sekä suoliston, maksan ja aineenvaihdunnan detoksifikaatio (puhdistus)-ohjelmia. Erikoisuutena on tarkennettu verensokerin hallinta aterioiden glykeemisen kuorman tarkkailulla, jota opetetaan vain Terveysopisto Saluksen kursseilla. Tätä varten käytetään apuna terapeuteille laadittuja glykeemisen kuorman taulukoita. Tällä voidaan vaikuttaa edullisesti kehon hormoni-tasapainoon ja aineenvaihdunnan säätelyyn. Tarvittaessa voidaan tarkentaa ruokavalion happo-emästasapainoa, vuorokausirytmiä, ruoka-aineiden yhdistelyä, ruoka-aineiden laatuluokkaa/ ravitsemusprofiilia ja entsyymikapasiteettia. Hoitosuunnitelma jaetaan usein eri vaiheisiin kuten siirtymävaihe, tehovaihe, ylläpitovaihe jne.
Ensimmäinen hoitokerta on yleensä perusteellisin ja pitkäkestoisin, aikaa kuluu 1-2 tuntia tapauksesta riippuen. Seuraavat tapaamis- ja seurantakerrat ovat lyhyempiä ja niitä on aluksi tarpeen mukaan muutaman viikon välein ja pitkäkestoisissa tapauksissa muutaman kuukauden väkein. Terapian hinta riippuu ajankäytöstä, jolloin ensimmäinen kerta tulee maksamaan noin 80-120 € ja muista kerroista selviää muutamilla kympeillä. Osa seurannasta voi tapahtua puhelin ja / tai nettiyhteyksinä.
Kaksiportainen koulutus
Kaksiportaisessa koulutuksessa suoritetaan ensiksi 2-vuotinen ravintoneuvojan tutkinto, joka antaa valmiudet painonhallintaan ja metabolisen oireyhtymän, veren rasva- ja kolesteroliarvojen sekä verenpaineen ravitsemushoitoon. Lisäksi ravintoneuvoja osaa antaa yleistä ravintoneuvontaa tavallisissa tarpeissa sekä erityisryhmille kuten urheilijat, kuntoliikkujat, odottavat ja imettävät äidit, lapset, nuoret ja ikääntyvät. Hän kykenee pitämään terapiavastaanottoa henkilöasiakkaille, ryhmäohjauksia ja kursseja yksityisille ja yhteisöille, työterveydenhoidon konsultointia yrityksille ja organisaatioille, Personal training-ohjausta maksukykyisille asiakkaille, tilausesitelmiä ja koulutustilaisuuksia. Lisäksi hän voi toimia luontaistuotekauppiaana, luontaistukkujen erityis-tehtävissä kuten tuote-esittelyt ja tuotekoulutus sekä ravitsemuskoulutus. Kasvava kysyntä on myös urheilijoiden, kuntosaliharrastajien sekä muiden liikkujien ja harrastuskilpailijoiden ruokavalio-neuvontaan sekä ruokavalioiden laskentapalveluihin.
Ravintoneuvojatutkinnon jälkeen voi suorittaa noin 1,5 vuotta kestävän ravinto- ja fytoterapeutti-tutkinnon, joka antaa lisäksi valmiudet maha-suolikanavan sekä aineenvaihduntaongelmien ravitsemushoitoon. Tällaisia ongelmia ovat esimerkiksi gastriitti, ärtynyt paksusuoli, krooninen ummetus, hiivadysbioosi, allergiat, astma ja ihottumat, fibromyalgia, reuma, kroonisen väsymyk-sen, uupumuksen ja masennuksen oireyhtymät jne.
Koulutus on suunnattu terveydenhoidon ammattilaisille ja luontaisterapeuteille täydennys-koulutuksena sekä muutoin alalle motivoituneille henkilöille. Viimemainitut joutuvat suorittamaan enemmän ns. perusaineita sekä vaadittavat koululääketieteen perusteet. Opiskelu perustuu suomenkielisiin opintomonisteisiin ja oppikirjoihin, joiden yhteismäärä on tuhansia sivuja. Opinto-ohjelmat ja kurssisisällöt on laadittu sadoista kansainvälisistä virallisen ravinto-opin, luontais-lääketieteen ja funktionaalisen lääketieteen lähteistä. Esikuvina ovat vastaavat tai pitemmät koulutusohjelmat Ruotsissa, Keski-Euroopassa, Englannissa, USA:ssa, Kanadassa ja Australiassa (mm. naturopaattikoulutus)
Opiskelijat ja valmistuneet voivat liittyä Ravinto- ja fytoterapeuttien yhdistykseen RAFY, joka on perustettu v.2005. Koulutusta on pidetty n. 20 vuotta ja tällä hetkellä eri vaiheissa opintojaan on noin 100 opiskelijaa. Terveysopisto Saluksen opetus on opistotasoista ja opetusohjelmassa olevien ammattinimikkeiden koulutus on ainoa Suomessa yliopistollisen ravitsemusterapeuttien koulutuksen ohella.
LISÄTIETOJA
VALMISTUNEET RAVINTONEUVOJAT SEKÄ RAVINTO- JA FYTOTERAPEUTIT
|