Kansaneläkkeen saajille tulee vuoden vaihtuessa tavanomaista suurempi korotus eläkkeeseen. Suurimmat lähes 55 euron kuukausikorotukset tulevat nyt toisessa kuntakalleusluokassa asuville kansaneläkkeen saajille.
Indeksikorotus nostaa kansaneläkkeitä 2,5 prosenttia.
Sen lisäksi kaikille kuuluu tasokorotus. Näiden lisäksi nyt toisessa kuntakalleusluokassa asuvat alkavat saada eläkettä nykyisen 1. kuntakalleusluokan mukaisena. Täyden kansaneläkkeen määrä nousee yksinäiselle 558,46 euroon ja avio- tai avoliitossa olevalle 495,35 euroon kuukaudessa.
Tasokorotuksen saa 643 000 kansaneläkkeen saajaa. Kuntakalleusluokituksen poistuminen tuo lisäkorotuksen heistä yli 483 000:lle, jotka asuvat 2. kuntakalleusluokan kunnassa. Kun mukaan otetaan myös eläkeverotuksen muutokset, korotuksia on luvassa noin 900 000 eläkkeensaajalle.
Eläkkeensaajan ei yleensä tarvitse itse hakea korotuksia. Ne hoidetaan Kelassa. Kela ilmoittaa eläkkeen uudet määrät tammikuussa saapuvissa vuosi-ilmoituksissa. Kela antaa eläkepäätöksen korotuksesta vain silloin, kun eläkkeensaaja sitä pyytää.
Sen sijaan eläkkeen lapsikorotusta on haettava itse, jos lainmuutos antaa siihen oikeuden. Oikeus Kelan maksamaan lapsikorotukseen laajenee myös niille, jotka saavat työeläkettä osatyökyvyttömyyseläkkeenä tai saavat tapaturman ja liikennevahingon perusteella muuta kuin täyttä työkyvyttömyyseläkettä.
Tasokorotus tuo myös uusia kansaneläkeläisiä
Tasokorotus nostaa kansaneläkettä yhdessä indeksikorotuksen kanssa yli 33 eurolla kuukaudessa. Korotus on pienempi, jos eläke on varhennettu vanhuuseläke tai jos sitä on pienentänyt ulkomailla asuttu aika.
Tasokorotuksen takia pienen kansaneläkkeen voi saada hieman nykyistä suuremmilla työeläketuloilla. Uusia kansaneläkkeen saajia arvioidaan tulevan noin 20 000. Heidän ”löytämisekseen” Kela poimii rekistereistä ne Suomessa asuvat henkilöt, joilla Kelan rekisteritietojen perusteella näyttäisi olevan oikeus kansaneläkkeeseen. Poiminta tehdään keväällä 2008, jotta he ehtivät hakea kansaneläkettä puolen vuoden sisällä lain voimaantulosta.
Veteraanit ja lesket
Tasokorotuksen ja indeksikorotuksen takia nousee myös Kelan maksama ylimääräinen rintamalisä enimmillään noin 14 euroa kuukaudessa. Lisäksi eräiden veteraanien kansaneläke korottuu sen takia, että sotilasvammalain mukaisen elinkoron omaiskorotus ei enää ensi vuonna pienennä kansaneläkkeen määrää. Kela hoitaa nämä korotukset ilman hakemusta.
Toisaalta sotilasvammalain mukainen lesken huoltoeläke otetaan edelleenkin tulona huomioon kansaneläkkeessä. Se on kansaneläkkeen tapaan maksettu pienempänä 2. kuntaluokassa asuville leskille. Kun se nyt nousee 1. kuntaluokan mukaiseksi, pitää kansaneläke tarkistaa. Näin ollen nyt 2. kuntaluokan kunnissa asuvat huoltoeläkettä saavat lesket eivät saa täyttä korotusta kansaneläkkeeseensä.
Laitoshoito ei pienennä kansaneläkettä
Julkisessa laitoshoidossa olevien kansaneläke ei enää ensi vuonna pienene kolmen kuukauden laitoshoitojakson jälkeen. Tämä parantaa etenkin kuntien taloutta ja helpottaa laitoshoitomaksujen määräämistä. Laitoshoidosta johtuva alennus poistetaan kansaneläkkeestä ilman hakemusta. Yli kolme kuukautta kestävä vankeusrangaistus keskeyttää kuitenkin kansaneläkkeen saamisen.
Kansaneläke otetaan huomioon laitoshoidossa olevan eläkeläisen maksukykyyn perustuvissa asiakasmaksuissa seuraavassa tarkistuksessa. Maksuista päättää hoitolaitos tai kunnan sosiaali- ja terveystoimi.
Jos toinen puoliso joutuu jatkuvaan laitoshoitoon, Kela voi tarkistaa puolison kansaneläkkeen vastaamaan yksinäisen henkilön eläkettä. Tätä tarkistusta on haettava, koska Kela ei saa enää kaikissa tapauksissa tietoja suoraan laitoksilta.
Takautuva hakuaika lyhenee
Takautuva hakuaika lyhenee nykyisestä yhdestä vuodesta kuuteen kuukauteen kaikissa Kelan eläke-etuuksissa. Kela voi erityisestä syystä hyväksyä pidemmänkin kuin kuuden kuukauden hakuajan.
Korotukset ja muutokset perustuvat 1.1.2008 voimaan tuleviin uusittuihin lakeihin, joita on useita. Muutokset koskevat kansaneläkettä, perhe-eläkettä, vammaisetuuksia ja eläkkeensaajan asumistukea sekä monia muita etuuksia, kuten pitkäaikaistyöttömien eläketukea, maahanmuuttajan erityistukea.
Lähde: Kela
|