Joulu on monelle vuoden kohokohta, se juhla, johon panostetaan kaikkein eniten. Allergioista kärsivälle se voi kuitenkin olla - kaikkine hajuineen - piinapenkki, josta halutaan eroon mahdollisimman nopeasti.
Mutta allergisten on myös mahdollista nauttia tästä valon juhlasta. Se vaatii vain hiukan enemmän paneutumista, etukäteissuunnittelua ja Allergia- ja astmaliiton antamien vinkkien seuraamista.
Allergia- ja astmaliiton jouluvinkit allergisille
Joulusiivous tehdään hajusteettomilla pesuaineilla, näin vältytään turhilta ärsytyksenaiheuttajilta. Kostea mikrokuituliina puhdistaa pinnat ilman pesuaineitakin. Joulusiivouksella ei kannata itseään ja perhettään stressata ja väsyttää – normaali perussiivous riittää.
Joulukuusen mukana sisälle tulee homeitiötä, siitepölyä ja tuoksua, jotka voivat ärsyttää. Kuusi luo tunnelmaa myös pihalla tai parvekkeella. Sisälle sopivia muovikuusia löytyy nykyään kaikenvärisiä ja -kokoisia. Uusi muovikuusi kannattaa tuulettaa mahdollisten muovin ja liiman hajujen takia. Varastossa olleesta muovikuusesta kannattaa suihkuttaa pölyt pois ennen koristelua.
Perinteisistä jouluruuista lähes kaikissa on jotain, joka voi aiheuttaa allergiaoireita, mutta mitään ruokaa ei kannata välttää turhaan. Useimmista ruuista löytyy resepti ilman maitoa tai munaa tehtävään versioon. Perinneruokia voi korvata myös uusilla herkuilla. Ruoka-allergiaa on arviolta prosentilla väestöstä, imeväisikäisistä 5–7 prosentilla.
Suklaassa allergiaa voi aiheuttaa kaakao, maito ja pähkinät. Varsinainen kaakao-allergia on niistä harvinaisin. Suklaasta valkosuklaa sopii kaakaoallergiselle ja tumma suklaa maitoallergiselle. Uusimman käsityksen mukaan monista suklaakääreistä löytyvä maininta ”saattaa sisältää pähkinää/maapähkinää” on yleensä turha. Mahdollinen allergeenimäärä on niin pieni, että se ei aiheuta vakavia haittoja syöjille. Suklaan soijalesitiini voi aiheuttaa oireita herkimmille soija-allergiselle.
Ennen arveltiin, että suklaassa oleva biogeeninen amiini aiheuttaisi yliherkkyysoireita atoopikoille, mutta tutkimustulokset eivät tue tätä käsitystä. Biogeenisia amiineja on monissa ruoka-aineissa, viineissä, tietyissä juustoissa, tonnikalassa, ja pinaatissa, mutta niiden määrä ruuassa ei riitä yksin aiheuttamaan oireita. Suurin osa suklaan ja muiden ruoka-aineiden aiheuttamista erilaisista vatsaoireista onkin tuntematonta alkuperää.
Makeisissa voi olla monia allergisoivia aineita, kuten maitoa, maissia, vehnää, soijaa ja gelatiinia. Allergiselta vaaditaan sitkeyttä lukea tuoteselosteita – ja aina sekään ei riitä, vaan vaaditaan soitto valmistajalle tai maahantuojalle: esimerkiksi tuoteselosteessa lukeva tärkkelyssiirappi ei vielä kerro, mistä tärkkelyssiirappi on tehty.
Viinit aiheuttavat joillekin allergisille päänsärkyä jo hyvin pieninä määrinä. Päänsäryn syy on tuntematon ja epäilläänkin, että päänsärky on psyykkistä ja johtuu kerran koetusta viinikrapulasta. Seuraavalla kerralla sama, tai samalta alueelta oleva viini laukaisee reaktion. Viineissä käytetään säilöntäaineena sulfiiittia, mutta sulfiittiallergia on erittäin harvinaista. Alkoholille itselleenkin (etanoli) voi olla allerginen, mutta se on vielä harvinaisempaa. Muissa alkoholijuomissa, kuten glögeissä ja likööreissä, on erilaisia mausteita tai lisäaineita, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion.
Joululeivonnaisissa ongelmia voivat aiheuttaa mausteet, muna, maitotuotteet, viljat, pähkinät ja mantelit. Vilja-allergiselle voi leipoa sopivista jauhoista pipareita, torttuja ja pullaa.
Joulun mausteista kaneli, inkivääri ja kardemumma aiheuttavat eniten allergiaoireita. Mausteallergia ei ole kovin yleinen, usein se liittyy koivu- tai pujoallergiaan tai tuoksuyliherkkyyteen. Turvallisia maustevaihtoehtoja ovat ainakin siirappi, muut sokerit ja suola, muita mausteita voi käyttää sopivuuden mukaan. Kannattaa muistaa, etteivät muskottipähkinä ja kookospähkinä ole pähkinöitä ja sopivat siis pähkinäallergiselle.
Jouluteen ja –kahvin kanssa kannattaa olla tarkkana, paitsi että niissä saattaa olla yllättäviä mausteita, voi niistä löytyä myös pähkinäjäämiä.
Tänä vuonna piparin tuoksua on lisätty myös joulupostimerkkiin. Raaputtamalla esiin tuleva tuoksu on mieto, mutta voi ärsyttää herkimpiä tuoksuyliherkkiä.
Lahjoiksi ei kannata valita mitään voimakkaasti tuoksuvaa: ei kukkia, hajuvesiä, tuoksusaippuoita eikä -kynttilöitä. Voimakkaat tuoksut kuten hyasintti ärsyttävät muitakin kuin allergisia. Joulutähden maitiaisneste voi aiheuttaa huonepölyyn sekoittuessaan hengitystieoireita allergisille, samoin jotkut lateksiallergiset voivat saada siitä oireita. Tuoksuttomat joulukukat kuten joulukaktus, tulilatva, ja annansilmät sekä silkkikukat ovat kaikille turvallinen vaihtoehto. Tulppaanit ja amaryllikset sopivat myös useimmille.
Allergiaperheessä pehmolelujen pitää kestää vesipesu. Allergiselle voi hankkia lahjaksi muutakin kuin tavaraa: esimerkiksi teatteri- tai elokuvaliput tai Allergia- ja Astmaliiton jäsenyyden.
Kynttilät kuuluvat jouluun, mutta kynttilöihin lisätty tuoksu ärsyttää monia tuoksuyliherkkiä. Jotkut harvat eivät siedä tavallisiakaan kynttilöitä.
Jouluvieraat toivotetaan tervetulleiksi, kunhan eivät ole suihkutelleet voimakkaita parfyymejä tai voimakkaasti tuoksuvia hiusten muotoilutuotteita. Nykyään kaupoissa on laajat valikoimat hajusteettomia hiustenhoito- ja hygieniatuotteita.
Joulupukki tulee autolla tai potkukelkalla allergiakotiin, ja jättää Petteri Punakuonon huilaamaan, sillä eläinepiteelit kulkeutuvat joulupukin töppösissä helposti sisälle. Lienee sanomattakin selvää, ettei pukki haise tupakalle!
Lähde: Allergia- ja astmaliitto
|