Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Palokuolema ja kaatuminen uhkaavat ikääntyneitä ja vammaisia - Osaako ikääntynyt pelastaa itse itsensä?
Palokuolema ja kaatuminen uhkaavat ikääntyneitä ja vammaisia - Osaako ikääntynyt pelastaa itse itsensä?

Ikääntyneet ja vammaiset kuuluvat siihen riskiryhmään, jolle kaatuminen, putoaminen ja palokuolema ovat tavallista suurempi uhka.

Erityisryhmään kuuluviksi lasketaan myös mielenterveyskuntoutujat ja päihdeongelmaiset. Yhteistä erityisryhmän jäsenille on alentunut fyysinen, psyykkinen tai sosiaalinen toimintakyky, joka estää heitä toimimasta vaaratilanteissa kuten normaalikuntoinen ihminen toimisi.

Suomessa kuolee asuntopaloissa noin sata ja kaatumis- ja putoamistapaturmissa yli tuhat ihmistä joka vuosi. Yhteistä useimmille tulipalojen ja kaatumistapaturmien uhreille on vajaa toimintakyky. Se ilmenee esimerkiksi rajoittuneena liikuntakykynä, näön tai kuulon heikkenemisenä tai ymmärryksen puutteena. Myös lääkkeet ja alkoholi heikentävät ihmisen toimintakykyä.

Erityisryhmien palokuolemat tapahtuvat kotona, kuten putoamiset ja kaatumisetkin pitkälti. Kodin ongelmakohtien tunnistaminen edellyttää riskien kartoittamista. Paloturvallisuuden osalta riskien kartoitus on yksinkertaisimmillaan kolmen kysymyksen ja vastauksen sarja:

• Ymmärtääkö asukas vaaratilanteen?
• Kykeneekö asukas hälyttämään apua?
• Kykeneekö asukas pelastautumaan?

Jos vastaus näihin kysymyksiin on ”ei”, palokuoleman riski on suuri. Tällöin asiaan pitää löytää ratkaisu.

Tarkat silmät ja maalaisjärki avuksi

Jotta erityisryhmien tapaturmat voitaisiin ehkäistä ennalta, tarvitaan laaja-alaista yhteistyötä. Käy ikääntyneen luona sitten kotisairaanhoitaja, kodinhoitaja, sosiaalityöntekijä, tukihenkilö, huoltomies, nuohooja tai omainen, on hänen tehtävänään pitää silmänsä auki, tarkkailla ympäristöä, käyttää maalaisjärkeään ja tehdä tarvittavat pienet muutokset tai kertoa niistä eteenpäin.

Jo pienillä järjestelyillä lisätään turvallisuutta merkittävästi: Jos lieden päälle on unohtunut tavaroita, ne siirretään riittävän etäälle. Jos maton reuna on kääntynyt rullalle, se oikaistaan tai matto poistetaan. Jos yövalaistus on puutteellinen, hankitaan parempi valaistus.

Koulutuksella vaaratilanteet hallintaan

Erityisryhmien asumisturvallisuuden systemaattinen kehittäminen edellyttää paitsi ihmisten turvallisuudesta välittämistä myös asiaan perehtymistä. Riskien tunnistamiseen, niiden arviointiin ja hallintaan on suunniteltu sekä opas että koulutusjärjestelmä, joista saa lisätietoa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön internetsivuilta www.spek.fi.

Koulutus ja opas on varsinaisesti suunniteltu sosiaali- ja terveydenhuoltoa ajatellen, mutta ne soveltuvat muillekin. Niihin tutustuminen antaa mahdollisuuden tarkastella esimerkiksi omien ikääntyneiden vanhempien kodin turvallisuutta ihan uusin silmin.

Lähde: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy