Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Päiväunet kunniaan
Päiväunet kunniaan

Touhukkaimmassa vaiheessa olevalle leikki-ikäiselle päiväunet ovat kauhein rangaistus, minkä äiti voi antaa. Teini-ikäiselle ne ovat kiva katko koulupäivän jälkeen ennen läksyjä, mutta siitä elämänvaiheesta eteenpäin päiväunista tuleekin kielletty asia.

Jos aikuinen nukkuu päikkärit, hän on joko laiska, työtön tai sairas. Mutta nyt tiede on alkanut puhua aikuistenkin päiväunien puolesta. Ne ovat nimittäin hyväksi sydämelle.

Päiväunien, lyhyiden sellaisten, uskotaan estävän sydänkohtauksia. Uskomus perustuu siestaa viettävien maiden tilastoihin sekä tuoreeseen kreikkalaiseen tutkimukseen. Tutkimuksessa käytiin läpi 23 000 henkilön tiedot. Tiedoista kävi ilmi, että niillä henkilöillä, jotka nukkuivat vähintään puolen tunnin päiväunet kolmasti viikossa, oli 37 prosenttia vähemmän sydänkohtauksia kuin sellaisilla henkilöillä, jotka eivät nukkuneet päiväunia lainkaan.

Päikkäreiden hyöty on sen verenpainetta alentavassa ominaisuudessa. Englantilaisen tutkimuksen mukaan verenpaineen lasku on suurin juuri nukahtamisen jälkeen. Verenpaine tasaantuu kyllä levossakin valveilla ollessa, mutta vasta nukahtamisen yhteydessä se laskee.

Tiedemiehet eivät suosittele puolta tuntia pitempää päikkäriaikaa. Heidän mukaansa 20-30 minuuttia riittää, koska 30-40 minuutin kuluttua aivot siirtyvät syvempään unitilaan. Siitä herääminen onkin sitten huomattavasti vaikeampaa. Lisäksi liian pitkät unet päivällä saattavat häiritä sitä kaikkein tarpeellisinta eli riittävän pitkää ja syvää yöunta.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy