Tieteellinen näyttö on saatu vasta nyt, vaikka kadunmies on tiennyt sen iät ja ajat: unettomuus vaikuttaa tunteisiin ja vetää pinnan kireälle.
Mutta se, mitä kadunmies ei ole tiennyt, on kuinka tämä vaikutus tapahtuu.
Suurin osa meistä on kuvitellut ja kuvittelee unettomuuden väsyttävän myös meidän aivomme puolinukuksiin, mutta asia ei olekaan näin. Unettomuudessa meidän aivojemme tunnekeskusten toiminta lisääntyy peräti 60 prosentilla. Tätä lisääntymistä tapahtuu myös sellaisen tunnekeskuksen lähettyvillä, joka vaikuttaa masennukseen.
Kyseisiin tuloksiin päätynyt tutkimus tehtiin University California-Berkleyn ja Harvard Medical Schoolin yhteistyönä. Tutkimuksessa oli mukana 26 18-30-vuotiasta henkilöä. Koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen valvoi 35 tuntia yhteen menoon ja toinen nukkui normaalisti..
Tunteita ja niiden voimakkuuksia tarkasteltiin kuvakokeella, jossa koehenkilöille näytettiin erilaisia tunteisiin vetoavia valokuvia. Huomattiin, että ryhmä, joka oli nukkunut kunnolla, pystyi hillitsemään tunteensa huomattavasti paremmin kuin valvotettu ryhmä.
Tutkijat ovat yhtä mieltä unen tarpeellisuudesta, mutta vielä ei osata sanoa tarkkaan, kumpi tulee ensin: psyykkiset sairaudet, joissa esiintyy unettomuutta vai unettomuus, joka tuo mukanaan psyykkisen sairauden. Lisätutkimuksia tarvitaan. Mutta se kuitenkin on faktaa, että vanhempien tulisi huolehtia erityisesti lasten ja nuorten unesta. Nuorten masennukset ovat lisääntymässä.
|