Sosiaali- ja terveysalan järjestöt kannattavat ilahtuneina eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan esitystä, jossa vaaditaan suurempaa alkoholiveron korotusta kuin mitä hallitus on kaavaillut.
Esitys tukee järjestöjen jo aiemmin esittämää näkemystä tuntuvasta veronkorotuksesta, jolla olisi olennaista sosiaali- ja terveyspoliittista vaikutusta.
Järjestöjen mielestä hallituksen esittämä alkoholiverotuksen korotus ei hillitse nykyisiä, liian suuriksi kasvaneita alkoholihaittoja. Kulutuksen hillitsemiseksi tarvitaan monenlaisia samansuuntaisia toimia, sillä haitat ovat tasolla, johon yhteiskunnalla ei ole varaa inhimillisesti eikä taloudellisesti. Alkoholin hinta on edelleen tehokkain keino vaikuttaa alkoholin kulutukseen ja haittoihin samoin kuin sosiaali- ja terveyspalveluiden tarpeeseen. Tästä syystä alkoholin verotuksen ja hinnan tulee olla sellaisia, etteivät ne kasvata kokonaiskulutusta ja että ne hillitsevät suurkulutusta.
Hallituksen olisi sitouduttava korottamaan alkoholiveroa suunnitelmallisesti ja hallitusti myös tulevina vuosina ostovoiman kehityksen huomioiden. Korotuksen tulisi kohdistua sinne, mistä suurimmat haitatkin ovat syntyneet eli tällä hetkellä väkevän viinan ja oluen hintaan. Myös mietojen alkoholijuomien kasvu lisää kokonaiskulutusta, josta kokonaishaittatilanne muodostuu. Hallituksen esityksen suuruisilla veronkorotuksilla on olemassa vaara, että mietojen juomien hinta jopa laskee.
Päätökset valmisteltava yhteistyössä
Suomi lanseerasi omalla puheenjohtajakaudellaan käsitteen Health in All Policies -periaatteen, jonka mukaan kaikissa politiikoissa tulisi ottaa huomioon päätösten terveysvaikutukset. Järjestöjen mielestä Suomen tulisi omassa päätöksenteossaan toteuttaa näitä periaatteita. Alkoholipoliittisten päätösten kohdalla tämän pitäisi olla itsestään selvää, koska meillä alkoholipolitiikassa on perinteisesti ollut vahvat sosiaali- ja terveyspoliittiset painotukset. Muun muassa näistä syistä järjestöt kannattavat lämpimästi sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön yhteistyön lisäämistä päätöksiä valmisteltaessa.
Lähde: Terveyden edistämisen keskus
|