Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Unen pituus vaikuttaa kuolleisuuteen
Unen pituus vaikuttaa kuolleisuuteen

Lyhytunisuus ja pitkäunisuus lisäävät kuolleisuusriskiä. Myös unilääkkeiden ja rauhoittavien lääkkeiden säännöllisellä käytöllä on yhteys kuolleisuuteen.

Tämä käy ilmi Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimuksesta, joka on juuri ilmestynyt arvostetussa Sleep-lehdessä.

Tutkimuksen mukaan liian vähän ja liian paljon nukkuvilla on riski kuolla "keskivertonukkujia" hieman aiemmin. Kuolleisuusriski lisääntyi lyhytunisilla eli 6,5 tuntia tai vähemmän yössä nukkuvilla miehillä neljänneksen (26 %) ja naisilla viidenneksen (21 %) verrattu 7-8 tuntia nukkuviin. Pitkäunisilla eli 8,5 tuntia tai enemmän nukkuvilla riski lisääntyi miehillä neljänneksen (24 %) ja naisilla kuudesosan (17 %).

Tulokset pysyivät merkitsevinä, vaikka muut kuolleisuuteen vaikuttavat tekijät kuten elintavat ja elinolosuhteet otettiin huomioon. Selitystä sille, mikä yhdistää unen pituuden ja kuolleisuuden, ei kuitenkaan vielä tiedetä. Tutkimuksen aineistona on käytetty laajaa Suomen Kaksoskohortti* -kyselytutkimusta vuosina 1975 ja 1981. Tutkimuksessa selvitettiin unen pituutta, unen laatua ja lääkkeiden käyttöä 21.268 täysi-ikäisellä suomalaisella. Kuolleisuutta seurattiin vuosina 1982–2003.

Muutos unen pituudessa vaikuttaa kuolleisuuteen

Tutkimuksessa voitiin ensimmäistä kertaa osoittaa, että muutos unen pituudessa vaikuttaa kuolleisuuteen. Henkilön kuolleisuusriski kasvaa, jos hänen unen pituutensa muuttuu 7-8 tunnista alle 6,5 tai yli 8,5 tuntiin yössä. Tulos oli sama miehillä ja naisilla. Unen laatu ei kuitenkaan osoittautunut itsenäiseksi kuolleisuuden riskitekijäksi.

Suomalaistutkimuksessa on aikaisemmista tutkimuksista poiketen voitu tarkastella yhtä aikaa sekä unen pituutta, unen laatua että uni- ja rauhoittavien lääkkeiden käyttöä. Vaikka unen pituuden ja kuolleisuuden välinen yhteys löydettiin jo yli 40 vuotta sitten, monissa aikaisemmissa tutkimuksissa seuranta-aika on ollut liian lyhyt tai suppeahko väestöotos ei ole ollut edustava luotettavien tulosten saamiseksi.

Unilääkkeillä on yhteys kuolleisuuteen, mutta niiden lyhytaikainen käyttö on melko turvallista. Uni- tai rauhoittavia lääkkeiden säännöllinen käyttö lisäsi kuolleisuusriskiä noin kolmanneksella (miehillä 31 % ja naisilla 39 %).

Silloin kun unilääkkeitä käytetään lyhytaikaiseen unettomuuden hoitoon, ne ovat käyttökelpoisia. Myös lääkeaineet ovat kehittyneet turvallisemmiksi. Esimerkiksi vielä 1970-luvulla käytössä olleet barbituraatit ovat jo pitkään olleet poissa markkinoilta. Tässäkään tutkimuksessa unilääkkeiden epäsäännöllinen käyttö (alle 60 päivänä vuodessa) ei osoittautunut riskitekijäksi. Pitkäaikaisen unettomuuden hoidossa tulisi painottaa muita kuin lääkehoitoja, esimerkiksi psykologisia hoitomuotoja.

Unen merkitystä tulisi korostaa varsinkin nuorille

Tutkimuksen tekijöiden mielestä tutkimustulos osoittaa, miten suuri vaikutus unella on terveyteen. Uneen ja sen häiriöihin olisi syytä kiinnittää terveydenhuollossa ja alan koulutuksessa nykyistä enemmän huomiota. Pitkäaikaisia terveysvaikutuksia ajatellen tämä olisi tärkeää työikäisillä ja erityisen tärkeää lapsilla ja nuorilla.

Lähde: Työterveyslaitos
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy