Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Uudistunut isäkuukausi joustaa
Uudistunut isäkuukausi joustaa

Niissä vauvaperheissä, joissa äitiysrahakausi alkoi vuoden 2007 alussa, on nyt oikea aika suunnitella isäkuukautta.

Osalla on jo kiire ilmoittaa isäkuukaudesta Kelaan. Isillä on mahdollisuus pitää joustava isäkuukausi, vaikka vasta puoli vuotta vanhempainvapaan jälkeen. Kelan on kuitenkin saatava siitä tieto paljon aikaisemmin.

Vuoden 2007 ensimmäiset adoptioisät saattoivat aloittaa joustavan isäkuukautensa jo elokuusta alkaen. Ensimmäisille biologisille isille uusi isäkuukausi on ajankohtainen aikaisintaan loka-marraskuusta alkaen.

Perheen on ilmoitettava Kelaan suunnitellusta isäkuukaudesta kaksi kuukautta ennen vanhempainrahakauden ja vanhempainvapaan päättymistä. Tällöin Kela katkaisee äidin vanhempainrahakauden 12 arkipäivää etuajassa ja siirtää ne isän käyttöön. Isäkuukausi koostuu vanhempainvapaan kahdesta viimeisestä viikosta ja pidennetystä isyysvapaasta. Pidennetty isyysvapaa on 1–12 arkipäivää lauantait mukaan lukien. Yhdessä nämä 13–24 arkipäivää muodostavat isäkuukauden ja se on pidettävä yhtäjaksoisesti.

Enää isien ei tarvitse pitää isäkuukautta varsinaisen vanhempainrahakauden yhteydessä. Edellytyksenä kuitenkin on, että jompikumpi vanhemmista hoitaa lasta kotona isäkuukauteen asti. Nykyisin isäkuukauden voi pitää 180 arkipäivän sisällä vanhempainvapaan päättymisestä eli sitä voi siirtää noin puolella vuodella. Tämä antaa äideille mahdollisuudet jatkaa vanhempainvapaansa jälkeen hoitovapaalla kotihoidontuen turvin puolisen vuotta.

Isäkuukauden päivärahahakemus on jätettävä Kelaan kaksi kuukautta ennen isäkuukauden alkamista. Kela ei maksa samasta lapsesta isäkuukauden vanhempainrahaa ja isyysrahaa yhtä aikaa kotihoidontuen kanssa.

Kelan internetsivuilla www.kela.fi/laskenta on laskurit, jotka mm. auttavat perheitä arvioimaan vanhempainpäivärahojensa määrät sekä laskemaan, miten eri perhevapaajaksot ajoittuvat.

Lähde: Kela

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy