Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Insuliini on elämää ylläpitävä hormoni ja lääke
Insuliini on elämää ylläpitävä hormoni ja lääke

Onko insuliini hyvästä vai pahasta? Uutiset ovat viime aikoina välittäneet tietoa kuolemantapauksista, joiden syynä epäillään olevan suuren insuliiniannoksen pistämisen uhreihin.

Diabetesliitto haluaa muistuttaa, että insuliini on jokaiselle ihmiselle välttämätön hormoni ja diabeetikoille elämää ylläpitävä lääke – ei myrkky.

Insuliinipistosten avulla jäljitellään mahdollisimman hyvin elimistön puuttuvaa tai riittämätöntä insuliinineritystä. Insuliinia tarvitaan, jotta ravintoaineet saadaan täysipainoisesti solujen polttoaineeksi. Insuliini siirtää sokerin verestä kudoksiin eli laskee verensokeria. Insuliinin nauttiminen suun kautta ei onnistu, sillä valkuaisaineena insuliini hajoaisi ruuansulatuksessa eikä imeytyisi vereen.

Insuliinihoitoon ja insuliinin eritystä kiihdyttäviin tabletteihin liittyy mahdollisuus, että insuliinia on elimistössä liikaa senhetkiseen tarpeeseen nähden ja verensokeri laskee liian matalalle, jopa tajuttomuuteen asti. Diabeetikolle tulee tällöin ensin niin sanottuja insuliinituntemuksia eli oireita matalasta verensokerista, jotka hälyttävät toimenpiteisiin. Joskus verensokeri voi laskea yllättävästi, ja insuliinisokissa oleva tarvitsee ulkopuolista apua.

Tajuissaan olevaa diabeetikkoa autetaan sokeripitoisella ruualla tai juomalla – esimerkiksi lasillisella tuoremehua tai sokerillista virvoitusjuomaa, mutta tajuttoman diabeetikon avuksi tulee hälyttää ambulanssi. Mahdollisimman nopea toiminta liian matalan verensokerin eli hypoglykemian korjaamiseksi on tärkeää. Ensiavun jälkeen diabeetikon tulee saada syötävää, ja sokkiin johtaneet tekijät on aina selvitettävä. Monilla diabeetikoilla on mukanaan ensiapuun opastava kortti tai tunnusranneke tai -riipus, jossa symbolina on sokeripalaristi.

Ennen insuliinin keksimistä tyypin 1 diabetes oli kuolemaan johtava sairaus. Kanadalainen Frederick Grant Banting löysi insuliinin 1921, ja aineen teollinen tuotanto alkoi 1922. Alkuun insuliinia valmistettiin teuraseläinten haimoista. Nykyisin lähes kaikki Suomessa käytössä olevat insuliinit ovat geeniteknologian tuotteita.

Lisätietoa insuliinista ja diabeteksen hoidosta: www.diabetes.fi.

Lähde: Suomen Diabetesliitto ry

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy