Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Lääkkeiden saatavuus turvattava koko maassa
Lääkkeiden saatavuus turvattava koko maassa

Nykyinen apteekkiverkko on säilytettävä. Tätä mieltä on sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä.

Hän pitää tärkeänä, että apteekkitoimintaa kehitetään siitä näkökulmasta, että koko maassa turvataan kattava lääkejakelu. Kyse on tasa-arvoisesta lääkkeiden saannista. Ministerin mielestä syrjäseuduille tulisi voida perustaa nykyistä helpommin ns. lääkekaappeja esimerkiksi pienten kauppojen ja asiamiespostien yhteyteen, ja lääkekaappien toimintaa kehittää niin, että niiden kautta voidaan toimittaa myös reseptilääkkeitä.

Apteekkimaksusta Hyssälä toteaa, että tällä hetkellä sen poistaminen ei ole perusteltua. Nykyiset säännökset varmistavat pienten haja-asutusalueiden apteekkien toiminnan, eikä tätä saa vaarantaa apteekkimaksun poistamisella. Paras keino koko maan kattavan lääkehuollon turvaamiseksi onkin riittävien taloudellisten edellytysten turvaaminen myös pienille apteekeille.

Hyssälän mukaan kuntien roolia tulee vahvistaa lääkehuollon arvioinnissa ja seurannassa. ”Kunnilla itsellään on paras näkemys kuntalaisten tarpeista ja apteekkien oikeista sijaintipaikoista. Tästä näkökulmasta on tarpeen, että myös kunnat ovat aktiivisesti mukana kattavan lääkehuollon parantamisessa.”

Hyssälä näkee tulevaisuuden mahdollisuuksia lääkkeiden internetkaupassa, mutta asia vaatii tarkkaa selvitystä. ”Internetkaupasta olisi säädettävä lainsäädännöllä, jotta määräykset ja ohjeet lääkkeiden lailliseen myyntiin olisivat selvät. Esimerkiksi Ruotsissa lääkkeiden internetkauppa on jo nyt mahdollista. Syksyllä 2008 käyttöön otettava sähköinen resepti helpottaisi lääkkeiden internetkaupan käynnistämistä myös meillä Suomessa. Internetkauppa loisi uusia mahdollisuuksia ja palvelisi erityisesti harvaanasutuilla alueilla asuvia.”

Ministeri Hyssälä suhtautuu varauksellisesti lääkkeiden myynnin sallimisessa eräissä tapauksissa terveyskeskuksissa ja sairaaloissa. ”Ensin on selvitettävä terveyskeskusten ja sairaaloiden henkilöstöresurssit, sillä lääkkeiden pienimuotoinenkin myynti edellyttää farmaseuttista asiantuntemusta. Nykyiset henkilöstöresurssit eivät välttämättä riitä tähän uuteen tehtävään. Meillä on jo nyt pulaa farmaseuteista.”

Lähde: STM

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy