Viimeaikaisten ikävien vammaismyrkytysten saattelemana Tehy tähdentää, että kaikkien terveydenhuollon ammattiryhmien opiskelijavalinnoissa on erityisen tärkeää testata hakijoiden motivaatiota hakeutua alalle. Soveltuvuustestien käyttö on periaatteessa kannatettavaa, mutta samalla on tarkkaan mietittävä, mitä testataan.
Testausmenettelyyn on myös varattava riittävät resurssi
Testauskäytäntöjen tulee koskea kaikkia ammattiryhmiä. Esimerkiksi lääkehoidosta vastaa lääkäri ja sairaanhoitajilla ja lähihoitajilla on omat vastuualueensa lääkehoidon toteuttamisessa, jotka on määritelty sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnallisessa Turvallinen lääkehoito –oppaassa.
Kaikkien sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevien rikosrekisterin ja taustan selvittäminen vaikuttaa Tehyn mukaan tässä vaiheessa kuitenkin melko järeältä toimenpiteeltä.
Terveydenhuollon toimintaa turvataan riskitilanteiden varalta parhaiten huolellisella rekrytoinnilla, kunnollisella perehdyttämisellä sekä työpaikkatason täydennyskoulutuksella ja osaamisen varmistamisella. Rekrytointivaiheessa tulee mm. varmistaa henkilön ammatinharjoittamisoikeus TEO:sta, selvittää aiempi työhistoria ja pyytää suosituksia.
Tehy on myös järjestelmällisesti pyrkinyt vähentämään perusteettomia määräaikaisia työsuhteita. Vakituisista työsuhteista on etua myös siltä kannalta, että jatkuva sijaisten rekrytointitarve vähenee ja henkilökunnan koulutukseen ja osaamisen varmistamiseen voidaan panostaa enemmän.
Tärkeää ennaltaehkäisyä on lisäksi erilaisten läheltä piti –tilanteiden käsittely työyhteisöissä. Myös Tehy on selvittänyt riskitilanteita ja laatinut toimenpidesuosituksia jo viime vuosikymmenen lopulla.
Lähde: Tehy
|