Hoitojonot erikoissairaanhoidossa ovat edelleen lyhentyneet, vaikkakin hitaammin kuin viime vuonna. Yli kuusi kuukautta hoitoa jonottaneita oli toukokuun 2007 lopussa 5520, kun vastaava luku vuoden 2006 lopussa oli 7332. Lokakuussa 2002, jolloin pitkien hoitojonojen purkaminen kansallisen terveysprojektin tavoitteiden mukaisesti alkoi, jonoissa oli 66 000 yli kuusi kuukautta hoitoa jonottanutta henkilöä.
Jonot ovat lyhentyneet alle kymmenykseen siitä, mitä ne alun perin olivat. Sosiaali- ja terveysministeriö seuraa hoitoon pääsyä sairaanhoitopiireille puolivuosittain suunnatulla kyselyllä.
Puolet jonottajista odottaa ortopediseen hoitoon pääsyä ja kolmannes käsikirurgista tai plastiikkakirurgista hoitoa. Yli puolen vuoden mittaisia jonoja kuulolaitesovituksiin ja silmätautien alan leikkaushoitoihin ei juuri enää ole. Paras tilanne on Kymenlaakson ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä, joissa on enää yksittäisiä potilaita yli kuuden kuukauden mittaisissa hoitojonoissa. Alle sata yli puoli vuotta hoitoa jonottanutta henkilöä on Etelä-Karjalan, Lapin, Satakunnan, Etelä-Savon, Länsi-Pohjan ja Itä-Savon sairaanhoitopiireissä.
Sairaanhoitopiirin asukaslukuun suhteutettuna eniten jonottajia on Pohjois-Savon, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiireissä.
Sairaaloiden poliklinikoille lääkärin vastaanotolle pääsemisessä on havaittu paikoin viiveitä. Stakesin tietojärjestelmien mukaan kuitenkin vain kaksi prosenttia niistä potilaista, joita koskeva lähete sairaalaan ei ole ollut kiireellinen, on joutunut odottamaan lääkärin vastaanotolle pääsyä yli kolme kuukautta.
Lääninhallitukset ja Terveydenhuollon oikeusturvakeskus yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa valvovat hoitotakuun toteutumista. Ministeriö on kesäkuun alussa toimittanut sairaaloille ja terveyskeskuksille kirjeen, jossa kerrotaan lähiaikojen uusista valvontatoimista.
Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö
|