Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Grillaa turvallisesti: Häkä tappaa hyvin nopeasti
Grillaa turvallisesti: Häkä tappaa hyvin nopeasti

Raumanmeren Juhannuksessa menehtyi kaksi nuorta teltassa olleen grillin vuoksi. Tämä surullinen tapahtuma on saanut viranomaiset miettimään uusia ohjeistuksia ja keinoja, joilla estettäisiin vastaavanlainen tapahtuma tulevaisuudessa.

Grillauksen suuresta suosiosta ja sen vaaroista johtuen myös Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK on huolissaan grillaajien tietämyksestä. Häkä, tuo hajuton ja mauton aine, tappaa nopeasti.

Häkäkaasu vaanii tulen ja nestekaasun käyttäjää. Kun tulta poltetaan tulisijassa, savupellit voi sulkea vasta hiilloksen sammuttua. Tulta ei pidä sytyttää tai käyttää sisätiloissa, joissa tulisijaa ei ole yhdistetty savuhormiin ja ilmanvaihto ei ole riittävää.
 
Ihmisen aistit eivät varoita häkäkaasun vaarasta, koska häkä on hajutonta, mautonta ja näkymätöntä. Häkä imeytyy vereen ja elimistöön paljon tehokkaammin ja nopeammin kuin happi. Häkämyrkytyksen oireita ovat päänsärky, huimaus ja uneliaisuus. Pahimmissa tapauksissa myrkytyksestä voi seurata kooma, pysyvä aivovamma tai kuolema. Jo pieni häkäpitoisuus tappaa hyvin nopeasti, jopa välittömästi.

Häkä on ilman kanssa suunnilleen yhtä painavaa, eli se kulkeutuu yleensä lämpimien ilmavirtojen mukana ylöspäin. Häkäkaasun syntymisen tulisijassa voi ehkäistä poraamalla 10 – 12 millin reiän savupeltiin. Häkävaroitin toimii lisäturvana tiloissa, joissa on tulisija tai nestekaasulla toimiva laite, esim. jääkaappi.

Häkämyrkytyksen vaara on olemassa aina, kun käytetään tulta tai nestekaasua sisätiloissa: takkaa, uunia tai saunaa lämmitettäessä tai käytettäessä nestekaasulla toimivia laitteita esim. mökillä, matkailuvaunussa tai veneessä. Häkämyrkytyksen vaara piilee myös autotallissa, jos auto on käynnissä. Jos tuli ei saa tarpeeksi happea, syntyy häkää. Siksi on tärkeää huolehtia siitä, että ilmanvaihto on riittävää.

Grillihiilet säilyvät pitkään vaarallisen kuumina

Myös grillatessa on syytä olla huolellinen tulen, savun ja tuhkan kanssa. Grilli sijoitetaan suojaan tuulelta. Leimahdusvaaran välttämiseksi sytytysnesteen annetaan ensin imeytyä hiiliin ja tuli sytytetään varovasti tuulen yläpuolelta. Sytytysnesteen tai -geelin käyttöohjetta tulee seurata. Liekkejä ei kannata päästää liian korkeiksi. Grillauspaikalle varataan sammutusväline, kuten täysi vesiämpäri.

Grilli on syytä sammuttaa huolella. Jos sammutettua grilliä ei voi sulkea kannella, tuhkan päälle voi kaataa ämpärillisen vettä tai lapioida tuhkan kannelliseen metalliastiaan. Vaarattomalta näyttävän tuhkan alla hiilloksen jäähtyminen voi viedä vuorokausia.

Ennen kertakäyttögrillin sytyttämistä on syytä miettiä jo valmiiksi, mistä grillille löytyy palamaton alusta ja ympäristö, millä kuumaa grilliä tarvittaessa siirretään, miten se sammutetaan ja mihin se laitetaan käytön jälkeen. Kuumaa kertakäyttögrilliä ei saa laittaa roska-astiaan. Iso roska-astia voi syttyessään saada arvaamattoman suuria tuhoja aikaan.

Lähde: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy