Dementiaoireisen henkilön kotona selviytymistä voidaan helpottaa teknisillä apuvälineillä. Tällöin apuvälineet on sovitettava sairastuneen yksilölliseen tilanteeseensa.
Muistisairaudet, kuten Alzheimerin tauti, aiheuttavat sairastuneelle muun muassa lähimuistiongelmia sekä muita arkipäivää hankaloittavia oireita, kuten vaikeuksia hahmottaa ajankulkua, tuttuja paikkoja ja reittejä. Stakes oli yhdessä Suomen dementiahoitoyhdistyksen ja Alzheimer-keskusliiton jäsenjärjestöjen kanssa mukana toistaiseksi laajimmassa muistisairauksiin liittyvässä apuvälineiden tutkimushankkeessa.
Siinä arvioitiin kotikäytössä kuutta teknistä apuvälinettä, joista osa oli mallikappaleita. Arvioituja apuvälineitä olivat automaattinen vuorokauden ajan ja päivämäärän näyttävä pöytäkalenteri, yövalo, esineiden paikantaja, ohjelmoitava pöytäpuhelin, lääkemuistuttaja sekä kaasuhellan liesivahti. Liesivahtia lukuun ottamatta laitteet oli kehitetty sairastuneen käyttöön.
Kolme kuukautta mukana olleista sairastuneista noin 90 prosenttia oli käyttänyt kokeiltavana olevaa laitetta. Noin 80 prosenttia sairastuneista ja omaisista arvioi, että laite oli hyödyllinen. Myös omaiset olivat käyttäneet laitteita ja monet olivat itse hyötyneet siitä, että apuväline oli sairastuneen läheisen käytössä. Esimerkiksi vuorokaudenajat ja viikonpäivät näyttävä kalenteri tuki parhaimmillaan itsenäistä suoriutumista ja oli vähentänyt omaishoitajan kokemaa rasitusta. Toisinaan apuvälineiden käyttöön oli liittynyt vaikeuksia ja turhautumista. Suurin osa osallistujista suosittelisi laitetta muillekin.
ENABLE-hanke toteutettiin Englannissa, Irlannissa, Liettuassa, Norjassa ja Suomessa ja siihen osallistui 127 dementoivan sairauden lievää tai keskivaikeaa vaihetta omassa kodissaan sairastavaa henkilöä sekä 127 omaista.
Lähde: Stakes
|