Savustaminen ja grillaaminen eivät ole parhaita ruoanvalmistustapoja. Ne saattavat aiheuttaa rintasyöpää vaihdevuotensa läpikäyneille naisille.
Tällaiseen tulokseen päädyttiin South Carolinan yliopistossa.
Yliopistossa tutkittiin ikääntyviä naisia, joiden ruokavalio oli koostunut heidän elämänsä aikana suurelta osin grillatusta ja/tai savustetusta punaisesta lihasta. Tutkijat huomasivat, että näillä naisilla oli 47 prosentti isompi todennäköisyys sairastua rintasyöpään. Ja jos ruokavaliossa ei ollut ollut hedelmiä tai vihanneksia, niin riski kohosi jopa 74 prosenttiin.
Vaikka tutkijat eivät halua vetää liian suoria johtopäätöksiä punaisen lihan ja rintasyövän välille, niin suositukset vihannes- ja hedelmäpainotteisesta ruokavaliosta on heidän mukaansa se paras tapa, millä naiset voivat suojella itseään rintasyövältä.
Verrokkitutkimus grillatulla ja/ tai savustetulla kalalla ja siipikarjan lihalla ei tuonut samoja syöpää lisääviä tuloksia.
|