Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Vasenkätisillä lyhyempi elämänlanka
Vasenkätisillä lyhyempi elämänlanka

Vasenkätisyys ja kuolema kulkevat käsi kädessä. Ei nyt aivan, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan vasenkätisyys saattaa lyhentää elinikää – ainakin naisilla.

Hollantilaisten tiedemiesten löydökset viittaavat siihen, että vasenkätisyys saattaa altistaa naisia muun muassa syövälle ja aivoverisuonitaudeille. Väite on huikea, ja se perustuu 13 vuotta kestäneisiin tutkimuksiin.

Tutkimuksessa oli mukana 12 178 keski-ikäistä hollantilaista naista, joista 252 kuoli näiden 13 vuoden aikana. Tutkimustilaston valossa vasenkätisillä naisilla oli 40 prosenttia suurempi kuolinriski kuin oikeakätisillä. Heidän riskinsä kuolla syöpään oli 70 prosenttia suurempi ja verisuonitauteihin 30 prosenttia korkeampi. He kuolivat myös oikeakätisiä useimmin rintasyöpään, peräsuolensyöpään ja aivoverisuonitauteihin.

Yksi tutkijoiden kehittämä selitys tuloksille on, että vasenkätisyys johtuu sikiöaikaisesta vauriosta ja vie siksi ennenaikaiseen kuolemaan. Niin tai näin, lisätietoa tarvitaan. Kuten senkin väittämän kohdalla, että skitsofreniaan sairastuneista isompi osa on joko vasenkätisiä tai molempia käsiään yhtälailla käyttäviä.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy